Πυρετώδεις είναι διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών δύο 24ωρα πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης τη Δευτέρα το βράδυ στις Βρυξέλλες, μεταδίδει η Deutsche Welle.
Πριν την συνεδρίαση των Πρωθυπουργών και αρχηγών κρατών θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι συνεδρίαση του Eurogroup σε μια προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών που χωρίζουν τις δύο πλευρές.
Στο μεταξύ, τόσο η Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ προειδοποιούν για υπερβολικές προσδοκίες. «Η Σύνοδος της Δευτέρας θα γίνει σύνοδος αποφάσεων μόνο αν υπάρχει κάποια βάση πάνω στην οποία μπορούν να ληφθούν αποφάσεις. Διαφορετικά θα είναι μόνο μια Σύνοδος διαβουλεύσεων», δήλωσε η Α. Μέρκελ στο Βερολίνο, όπως αναφέρει το dw.de. Από τη πλευρά του ο Ντόναλτ Τουσκ δήλωσε ότι η Σύνοδος δεν θα είναι το τελευταίο βήμα. Δεν θα πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις ότι μια συνάντηση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο μπορεί να δώσει μαγικές λύσεις». Στο μεταξύ και οι ΗΠΑ καλούν Ελλάδα και δανειστές να αναζητήσουν συμβιβαστική λύση.
Τελευταία ευκαιρία για την επίτευξη συμφωνίας
Οι εταίροι εμμένουν στη θέση τους για την Ελλάδα, την οποία είχε παρουσιάσει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις 3 Ιουνίου στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ζητούν από την κυβέρνηση ή να αποδεχθεί αυτή τη θέση είτε να αλλάξει ορισμένα μέτρα που δεν επιθυμεί με άλλα ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος. Η ελληνική αντιπρόταση δεν παρουσιάστηκε έκτοτε, ωστόσο για να μπορέσει να γίνει συζήτηση τη Δευτέρα το μεσημέρι στο Εurogroup και το βράδυ στους ηγέτες της ευρωζώνης, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να υποβάλει τις προτάσεις της. Σε αντίθετη περίπτωση η σύνοδος δεν πρόκειται να οδηγήσει σε αποτελέσματα.
Στη βελγική πρωτεύουσα δεν είναι λίγοι αυτοί που επισημαίνουν ότι πρόκειται ίσως για την τελευταία ευκαιρία να επιτευχθεί μια συμφωνία δεδομένου ότι στις 30 Ιουνίου τελειώνει η παράταση του ισχύοντος προγράμματος, ενώ παράλληλα η Ελλάδα οφείλει να αποπληρώσει στο τέλος του μήνα δόσεις ύψους 1,55 δισεκατομμυρίων ευρώ στο ΔΝΤ.
Με άλλα λόγια, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τις 30 Ιουνίου από την 1η Ιουλίου η χώρα μας δεν έχει την χρηματοδοτική κάλυψη των εταίρων και δανειστών, που σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζας. Παράλληλα εάν το ΔΝΤ δεν θα λάβει τις δόσεις, όπως διευκρίνισε η επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ, την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο, ο διεθνής οργανισμός θα κινήσει τη νομική διαδικασία, η οποία θα επισημοποιήσει την αφερεγγυότητα της Ελλάδας.
Συνεπώς, η επίτευξη συμφωνίας είναι μονόδρομος για τη χώρα προκειμένου να αποφύγει οποιαδήποτε περιπέτεια που μπορεί να φτάσει μέχρι και την έξοδό της από την Ευρωζώνη.