Μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και εταίρων απαιτεί τρία απαραίτητα στοιχεία, σύμφωνα με τον Γκούντραμ Βολφ σε άρθρο του που δημοσιεύεται το think tank Bruegel:
1) χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα από αυτά που ζητούνται,
2) κινήσεις αναφορικά με το επίπεδο του χρέος και
3) θεσμικές μεταρρυθμίσεις
Σχετικά με το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, η διαφορά ανάμεσα στην πρόταση της ελληνικής πλευράς και των Ευρωπαίων είναι ουσιαστική και έχει να κάνει με την επίπτωση που θα έχουν τα πλεονάσματα αυτά στο ΑΕΠ της χώρας. Αναφορικά με το ύψος του δημόσιου χρέους, ο αρθρογράφος σημειώνει πως αυτό σχετίζεται με μια σειρά θεμάτων που πρέπει να εξεταστούν, όπως το πρόγραμμα αποπληρωμών προς το ΔΝΤ.
Το τρίτο και πιο σημαντικό στοιχείο, σύμφωνα με τον κ. Βολφ, αφορά το ζήτημα της εμπιστοσύνης και της αυτοπεποίθησης. Το μεγαλύτερο ίσως μάθημα της πρόσφατης αναταραχής είναι ότι μια οικονομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί εάν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στην οικονομία. Τούτο σημαίνει ότι μια χώρα όπως η Ελλάδα χρειάζεται εμπιστοσύνη πάνω από όλα και η τελευταία είναι το αποτέλεσμα πολιτικής δράσης και «μεταρρυθμίσεις» για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης με τους Ευρωπαίους εταίρους, αναφέρει ο αρθρογράφος.