Λεουτσάκος: Δεν θα πληρώσουμε το ΔΝΤ αν δεν ξεκλειδώσει η χρηματοδότηση από τους Ευρωπαίους

Ξεκάθαρος ως προς τις θέσεις της κυβέρνησης στο θέμα της καταβολής των δόσεων προς το ΔΝΤ εμφανίστηκε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Λεουτσάκος. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Λεουτσάκος αποσαφήνισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία και δεν ξεκλειδώσει η χρηματοδότηση από τους Ευρωπαίους, δεν πρόκειται να πληρώσει η Ελλάδα το σύνολο των δόσεων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Απαντώντας στον Βουλευτή της ΝΔ, Σίμο Κεδίκογλου, ο οποίος παρατήρησε ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία τότε δεν θα έχουμε να πληρώσουμε ούτε μισθούς και συντάξεις τον Ιούλιο, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι για την επόμενη πενταετία και σίγουρα όσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στην κυβέρνηση, η καταβολή μισθών και συντάξεων είναι εξασφαλισμένη ασχέτως συμφωνίας.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ο κ. Λεουτσάκος υποστήριξε ότι η διαπραγμάτευση είναι μια διαρκής μάχη και πρόσθεσε ότι μαίνεται ένας πόλεμος, πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων και «δεν έχει προηγούμενο αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Έχουμε ύφεση 25% τα τελευταία χρόνια, κάτι που ποτέ δεν συνέβη σε άλλη χώρα του κόσμου εν καιρώ ειρήνης».

Σύμφωνα με τον κ. Λεουτσάκο, οι πολιτικές που μας υποχρέωσαν να ακολουθήσουμε είναι αδιέξοδες και στόχος τους σήμερα είναι να ταπεινώσουν την ελληνική κυβέρνηση και να αμφισβητήσουν την λαϊκή κυριαρχία, στέλνοντας μήνυμα στους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης, ωστόσο όμως, «με αυτή τη λογική είναι δύσκολο να επιβιώσει η Ευρωζώνη» σημείωσε.

Παράλληλα παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει ήδη σε συμβιβασμούς, αλλά δεν πρόκειται να ξεπεράσει κάποιες κόκκινες γραμμές όπως είναι το ασφαλιστικό και τα εργασιακά θέματα. “Δεν πρόκειται να δεχθεί την απαίτηση των δανειστών για περικοπές ύψους 1,8 δισ. ευρώ από το ασφαλιστικό που θα οδηγούσε σε μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ και κατάργηση του ΟΓΑ”, ανέφερε ο κ. Λεουτσάκος.

Καταλήγοντας κ. Λεουτσάκος κατέστησε σαφές ότι μια συμφωνία θα ήταν αποδεκτή αν περιελάμβανε ρύθμιση του χρέους, με «βαθύ» κούρεμα και παράλληλα θα εξασφάλιζε την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.