«Όλες οι ενδείξεις που έχουμε, δείχνουν ότι υπάρχει πρόθεση και από τα δύο μέρη έτσι ώστε να κλείσει η διαπραγμάτευση και να φθάσουμε σε μία συμφωνία. Εκείνο το οποίο περιμένουμε είναι, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να κλείσει αυτή η διαπραγμάτευση, έτσι ώστε η οικονομία να βρει και πάλι τον βηματισμό της. Αυτό είναι το ζητούμενο» δήλωσε το πρωί από την Χαλκιδική ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις επετειακές εκδηλώσεις, που γίνονται στο Γαλαρινό του Δήμου Πολυγύρου, για τη θυσία του Καπετάν Χάψα.
Ερωτηθείς για τα «μηνύματα» που έρχονται από την πλευρά του ΔΝΤ, ο κ. Μάρδας ανέφερε ότι «το ΔΝΤ δεν είναι πολιτικός οργανισμός έτσι ώστε να βρίσκει πολιτικές λύσεις. Έχει τεχνικές ομάδες, σε τεχνικό επίπεδο συμμετέχει κανονικά, αλλά αυτό που μας είπαν είναι ότι εάν υπάρχει πολιτική λύση, αυτοί δεν μπορούν να συμμετέχουν σε αυτήν, γιατί κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στον κανονισμό τους».
Ο κ. Μάρδας τόνισε πως στις 18 Ιουνίου, στη συνεδρίαση του Εurogroup, είναι πιθανό να καταλήξουμε και να φθάσουμε σε κάποιο αποτέλεσμα. Σε ό,τι αφορά τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης ο κ. Μάρδας υπογράμμισε ότι «στο πρωτογενές πλεόνασμα έχουμε, μπορώ να πω, μία σύμπτωση απόψεων, πάρα τις μικρές διαφορές που υπάρχουν. Τα σημεία στα οποία εξακολουθεί να υπάρχει διάλογος είναι το συνταξιοδοτικό αλλά και θέματα που συνδέονται με τα εργασιακά, τις συλλογικές συμβάσεις κ.τ.λ. Αυτά όμως, αν θέλετε να μιλήσουμε με ποσοστά, αφορούν περίπου το 10% των προβλημάτων του συνόλου. Όταν λοιπόν έχουμε λύσει το 90% του συνόλου, το 10% μπορούμε να εξακολουθούμε να το συζητάμε το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς δεν κλείνει μια συμφωνία, κλείνει ένας κύκλος μιας συμφωνίας. Έχοντας ως δεδομένο, ότι στο 90% έχουμε φθάσει σε ένα αποτέλεσμα, αναρωτιέται ο οποιοσδήποτε, πως είναι δυνατόν να μην υπογραφεί μια συμφωνία».
Σε ό,το αφορά τις υποχρεώσεις της χώρας, ο κ.Μάρδας τόνισε ότι «αύριο πληρώνουμε μισθούς 15νθήμερου, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Αύριο πληρώνουμε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και κάποιες άλλες διεθνείς υποχρεώσεις πληρώνονται και αυτές κανονικά. Από κει και πέρα, εμάς η δική μας δουλειά σαν Λογιστήριο του Κράτους, είναι να μπορούμε να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας στο χρόνο που πρέπει και σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε. Μέχρι τώρα, σε αυτό το θέμα ανταποκρινόμαστε στο 100%».