Κοτζιάς - Μάλκι: Σε δημιουργία «Ομάδας Φίλων της Παλαιστίνης στην ΕΕ» προσανατολίζεται η Αθήνα

Υπέρ της λύσης των δύο κρατών, Παλαιστίνης και Ισραήλ, για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή τάχθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Ριάντ Αλ Μάλκι, η οποία δόθηκε αμέσως μετά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κ. Κοτζιάς ανέλαβε την πρωτοβουλία δημιουργίας Ομάδας Φίλων της Παλαιστίνης στην ΕΕ και -όπως ανακοίνωσε- στα μέσα Ιουνίου θα επισκεφθεί το Ισραήλ και την Παλαιστίνη -«Παλαιστίνη θα είναι για την Ελλάδα», όπως είπε, ο όρος αναφοράς στη χώρα. Παράλληλα, στο άμεσο μέλλον αναμένεται και η επίσκεψη του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς στην Αθήνα.  Οι κ.κ. Κοτζιάς και Μάλκι συμφώνησαν στην υπογραφή μνημονίου κατανόησης και σχεδίου δράσης μεταξύ των δύο υπουργείων, το οποίο θα συμπεριλάβει παλιές και νέες συμφωνίες των δύο πλευρών, με στόχο την αναβάθμιση, εμβάθυνση και διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας.

Από την πλευρά του ο κ. Μάλκι εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Ελλάδα για τη στήριξή της στα διεθνή φόρα και οργανισμούς και τόνισε ότι η Παλαιστίνη υπολογίζει στην αφοσίωση των Αθηνών που είναι υπέρ ενός ελεύθερου και δημοκρατικού κράτους, δηλώνοντας ιδιαίτερα αισιόδοξος, μετά την ιδιαίτερα φιλική συνάντησή του με τον κ. Κοτζιά.

Ωστόσο, ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος για το ενδεχόμενο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ, δήλωσε ότι με βάση αυτά που είδε και άκουσε δεν μπορεί να είναι, καθώς και οι δηλώσεις του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και των εταίρων του κάθε άλλο παρά ενθαρρύνουν.

«Δεν φαίνεται» είπε «να σκοπεύουν να κινηθούν προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών μεταξύ ημών και εκείνων. Ούτε φαίνεται να είναι δεσμευμένοι απέναντι στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Σε ερώτηση για το πώς πρόκειται να αντιμετωπίσει η Παλαιστίνη τις επιθέσεις που δέχεται η Συρία από το Ισλαμικό Κράτος, με δεδομένο ότι ζουν πάρα πολλοί Παλαιστίνιοι στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Μάλκι απάντησε ότι η Παλαιστίνη είναι έτοιμη και διατεθειμένη να συμμετάσχει, εφόσον υπάρξει ανάγκη ανταλλαγής πληροφοριών ή συλλογής στοιχείων και λήψης αποφάσεων, σε πράξεις οι οποίες θα προστατεύσουν τις ζωές των Παλαιστινίων που ζουν στο Γιαρμούκ κι αλλού στη Συρία.