Βρυξέλλες: Περιθώριο δύο ημερών για παρουσίαση αντιπροτάσεων από την Αθήνα

Περιθώριο μέχρι την Τετάρτη φέρονται να δίνουν οι δανειστές στην Αθήνα για να παρουσιάσει τις αντιπροτάσεις της στα όσα πρότειναν στο προσχέδιο συμφωνίας που ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος το απέρριψε. Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές προσκείμενες στις Βρυξέλλες, μέσα στο χρονικό αυτό διάστημα του ενός 48ώρου, οι δανειστές περιμένουν να δουν τις προτάσεις της Αθήνας που θα μπορούσαν αντικαταστήσουν, από άποψη και δημοσίων εσόδων, τα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές και η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να εφαρμόσει. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη αναμένεται συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, και πιθανότατα τον Ζ.Κ. Γιούνκερ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με τις χώρες της Καραϊβικής και της Λατινικής Αμερικής.

Οι πληροφορίες αυτές ήρθαν να προστεθούν στις δηλώσεις που είχε κάνει λίγο νωρίτερα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο γερμανικό κανάλι Ν24, στις οποίες τόνιζε ότι δεν θα είχε νόημα να γίνει η οποιαδήποτε συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα την Τετάρτη, αν δεν έχει προηγηθεί κατάθεση εναλλακτικών προτάσεων από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης. Ο κ. Γιούνκερ απέκλεισε το ενδεχόμενο Grexit και κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα της «αναπάντητης κλήσης» του Α. Τσίπρα προς τον Ζ.Κ.Γιούνκερ το Σάββατο το πρωί είπε ότι «πρέπει κανείς να τηρεί κάποιους συγκεκριμένους κανόνες και κάποιος όπως εγώ που επί μήνες προσπαθεί να στήσει γέφυρες, χρειάζεται και το ελληνικό μέρος της γέφυρας και αυτό δεν το βλέπω αυτή τη στιγμή», αφήνοντας ουσιαστικά αιχμές για την ελληνική κυβέρνηση.

Στις Βρυξέλλες βρίσκονται από το νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης.  Η ελληνική αντιπροσωπεία, εκτός από το να συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του Brussels Group, είχε συνάντηση με το Επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, στη συνάντηση με τον Π. Μοσκοβισί συζητήθηκε η συνέχιση της διαδικασίας διαβούλευσης και ειδικότερα ο τρόπος σύγκλισης στο δημοσιονομικό κενό έως το τέλος του 2016.   Μάλιστα, φαίνεται ότι οι δύο πλευρές κατάφεραν να βρουν «κοινό τόπο» για τον τρόπο κάλυψης του δημοσιονομικού κενού, με άλλα λόγια κατέληξαν σε μια σειρά από μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.

«Σε αυτό το στάδιο των διαβουλεύσεων, όλες οι ανταλλαγές πληροφοριών είναι χρήσιμες», δήλωσε η εκπρόσωπος του Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ. Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας χωρίς τη συγκατάθεση και των τριών θεσμών. «Αυτοί είναι οι κανόνες του παιχνιδιού, όπως συμφωνήθηκαν μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων χωρών της ευρωζώνης, στις 20 Φεβρουαρίου», είπε η εκπρόσωπος του Επιτρόπου.