WSJ: Παράταση του τρέχοντος προγράμματος ως τον Μάρτιο με λιτότητα έχουν προτείνει οι δανειστές

Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας πρότειναν την περασμένη εβδομάδα να παραταθεί το πρόγραμμα στήριξης μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2016 με αντάλλαγμα περικοπές στις συντάξεις, αυξήσεις φόρων και μια σειρά άλλων μέτρων υποστηρίζει με δημοσίευμά της η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.  Σύμφωνα με τo δημοσίευμα, που επικαλείται τρεις πηγές πολύ κοντά στις διαπραγματεύσεις τις οποίες δεν κατονομάζει, οι διαφωνίες για τις προϋποθέσεις που συνεπάγεται η συνεχιζόμενη στήριξη της Ελλάδας και το τι θα συμβεί μετά μπορεί να υπονομεύσουν το σχέδιο αυτό. Κατά την εφημερίδα, μάλιστα, ήδη υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τους όρους που θα γίνει αυτό αλλά και με το αν θα ακολουθήσει νέο πρόγραμμα ή όχι.

Η παράταση μέχρι τον Μάρτιο προφανώς συμπίπτει με την ολοκλήρωση του προγράμματος από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Με βάση αυτό που προσφέραμε, η Ελλάδα θα έχει πλήρη χρηματοδότηση ως τον Μάρτιο του 2016» σημείωσε μια από τις πηγές που επικαλείται η εφημερίδα η οποία αναφέρει ακόμη ότι η Ελλάδα θα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στα 10,8 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν απομείνει στο ΤΧΣ.

Επίσης, αναφέρει ότι ο Ζ. Κ. Γιούνκερ πρότεινε στον Αλ. Τσίπρα επέκταση και επιπλέον χρηματοδότηση με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα φτάνουν μέχρι και σε μειώσεις συντάξεων και αύξηση φορολογικών εσόδων. Ο Αλέξης Τσίπρας, όμως φέρεται να τις απέρριψε ως «απαράδεκτες», σύμφωνα με το δημοσίευμα. «Κάθε μέρα που περνά η εκροή καταθέσεων σημαίνει ότι όλο και λιγότερα χρήματα μπορούν να παρθούν από αυτές και αντ’ αυτού πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την σταθεροποίησή τους», αναφέρει το άρθρο.

Ενας ακόμα παράγοντας που δεν επιτρέπει την ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι το τι θα γίνει μετά το Μάρτιο. Μια από τις πηγές δηλώνει ότι η Ελλάδα επιμένει ότι δεν θέλει τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, κάτι που πολλοί εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν απαραίτητο, και δεν θέλει να ακολουθήσει κανόνες για τις δαπάνες που ζητούν οι πιστωτές για μετά τον Μάρτιο.

Ερωτηθείς σχετικά για το ενδεχόμενο νέας παράτασης του ελληνικού προγράμματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, δήλωσε το μεσημέρι ότι όλα αυτά τα ζητήματα είναι ανοιχτά και υπό διερεύνηση. Ωστόσο τόνισε ότι μια παράταση από μόνη της «δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας», γιατί ακόμη και αν υπάρξει κάποια χρονική επιμήκυνση, «δεν επιλύει βασικά προβλήματα, όπως το χρηματοδοτικό κενό».

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει μια «μεσοπρόθεσμη διευθέτηση του ζητήματος χρηματοδότησης» και οποιαδήποτε λύση λαμβάνει υπόψη αυτά τα χαρακτηριστικά, είναι καλοδεχούμενη από την ελληνική πλευρά.