Έντονη αντιπαράθεση στην Βουλή με αφορμή την διαπραγμάτευση

Αποδέκτες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό είχε η ομιλία του Πρωθυπουργού στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την πορεία της διαπραγμάτευσης. Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η χώρα δεν χρειάζεται απλά μια συμφωνία, αλλά μια οριστική λύση. «Οι προτάσεις των θεσμών με εξέπληξαν δυσάρεστα» ομολόγησε και επανέλαβε ότι η ελληνική πρόταση είναι η μόνη ρεαλιστική.  Δήλωσε πάντως αισιόδοξος για συμφωνία και κάλεσε τους αρχηγούς των κομμάτων της Αντιπολίτευσης να πάρουν θέση. Ξεκαθάρισε στο κλείσιμο της ομιλίας του ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει νέο μνημόνιο.

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η ομιλία του Προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έθεσε τρεις προϋποθέσεις για συνεννόηση: Να τελειώσουν οι συκοφαντίες και να παραδεχτεί η κυβέρνηση την αλήθεια, αλλαγή πολιτικής και εγκατάλειψη ιδεοληψιών και την αποκατάσταση της σταθερότητας και της αξιοπιστίας της χώρας. Μάλιστα στη δευτερολογία του, ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ θα περιμένει να δει τη συμφωνία προκειμένου να αποφασίσει αν την στηρίζει. Σε υψηλούς τόνους και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος δήλωσε ότι το κίνημα θα στηρίξει την συμφωνία, «αρκεί να σταματήσουν τα παιχνίδια με τη ρήξη και τη δραχμή».

Λίγα λεπτά μετά την έναρξη της δευτερολογίας του κ. Θεοδωράκη προκλήθηκε έντονη αντιπαράθεση με την Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Αφορμή αποτέλεσε παρατήρηση της κ. Κωνσταντοπούλου για χειρονομία του Γρηγόρη Ψαριανού, (που όμως εκείνη τη στιγμή δεν έδειχνε η κάμερα του καναλιού της Βουλής). «Έχετε μια αδυναμία κυρία Κωνσταντοπούλου να μην βλέπετε τι συμβαίνει στην άκρα δεξιά πτέρυγα της Βουλής είπε με νόημα ο κ. Θεοδωράκης, για να προκαλέσει την άμεση απάντηση της Προέδρου της Βουλής που τον εγκάλεσε γιατί το κόμμα του δεν συμμετέχει στην Επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις, για εγκλήματα των ναζί.

Δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος μάλιστα αναρωτήθηκε ποιος ήταν ο λόγος της συζήτησης, αφού δεν υπήρξε ουσιαστική ενημέρωση για τη θέση της κυβέρνησης. Ο λαός βρίσκεται στη μέγκενη νέου εκβιασμού μεταξύ του σχεδίου Γιούνκερ και του σχεδίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση για κοροϊδία και εξαπάτηση του λαού, αφού αποδεικνύεται ότι δεν διαφέρει πολύ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, καθώς και αυτή διαπραγματεύεται ουσιαστικά «τους όρους σφαγής του λαού».

Εμείς στηρίζουμε την κυβέρνηση αυτή μέχρι να επιτελεστεί η λαϊκή εντολή που έδωσε ο ελληνικός λαός, ξεκαθάρισε ο Υπουργός Άμυνας και Πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος. «Η συμφωνία θα έχει μια εθνική γραμμή που θα λέει τέλος στην εξαθλίωση του λαού, στη λιτότητα για να πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας. Δεν θα φύγουμε ούτε ένα σίγμα από αυτά τα όρια» σημείωσε με νόημα ο κ. Καμμένος. Εντύπωση προκάλεσε η απάντηση του Πάνου Καμμένου στον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος αντιδρούσε από τα έδρανα στην ομιλία του. «Εσείς στα τέσσερα. Στα τέσσερα εσείς» είπε ο Π. Καμμένος. Ζητώντας μάλιστα την παρέμβαση της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου είπε: «Σας παρακαλώ προστατεύστε με από τους βιβλιοπώλες».

Σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης άσκησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος της καταλόγισε τραγικούς χειρισμούς και ερασιτεχνισμούς με ολέθριες συνέπειες για τη χώρα, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης είναι αποτελέσματα της απραξίας της κυβέρνησης που αθέτησε όλες τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Ιδιαίτερα δηκτικός υπήρξε σχετικά με τις διεθνείς συμμαχίες της κυβέρνησης, ενώ χαρακτήρισε «παιδική εκδρομή» το mail Χαρδούβελη σε σχέση με αυτά που έρχονται.