Στ.Θεοδωράκης: Δεν είναι λύση ούτε οι απαιτήσεις χωρίς πρόγραμμα της κυβέρνησης, ούτε τα σενάρια λιτότητας των συντηρητικών ευρωπαϊκών κύκλων

«Πολλά από αυτά που μας ζητούν ή φαίνονται να ζητούν οι εταίροι και οι δανειστές μας δεν γίνονται αποδεκτά από το Ποτάμι. Από την άλλη, όμως, πρέπει να μας πει η κυβέρνηση τι είναι αυτό που ζητάει από τους εταίρους μας» δήλωσε από το Παρίσι ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.   Ο κ. Θεοδωράκης κάλεσε τον Πρωθυπουργό να ενημερώσει την ελληνική κοινωνία και τα πολιτικά κόμματα για τις διεκδικήσεις του. «Πολύ φοβάμαι ότι η λύση δεν είναι οι απαιτήσεις, έτσι χωρίς πρόγραμμα, από την Αθήνα, και βέβαια η λύση δεν είναι τα σενάρια λιτότητας των συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης» σημείωσε.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης συναντήθηκε με τον Υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν και βέβαια στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην πορεία των διαπραγματεύσεων. Νωρίτερα είχε συνάντηση και με τον γνωστό οικονομολόγο Τομά Πικετί ο οποίος έχει αναφανδόν ταχθεί υπέρ της σημαντικότατης διαγραφής χρέους.

Επίσης, από το πρωί της Πέμπτης ο κ. Θεοδωράκης είχε σειρά συναντήσεων. Καταρχήν με τον Γάλλο Υπουργό Οικονομίας, Βιομηχανίας και Ψηφιακών Υποθέσεων Εμμανουέλ Μακρόν. Οι δύο άνδρες πήραν μαζί πρωινό και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν επί πολλή ώρα για ζητήματα οικονομίας και όχι μόνο. Μετά το πέρας της συνάντησης ο Σταύρος Θεοδωράκης σχολίασε τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, εκφράζοντας την ελπίδα ο Πρωθυπουργός να τολμήσει τις επόμενες ώρες να συγκρουστεί με τον κακό εαυτό του κόμματός του και να προχωρήσει σε μία συμφωνία που θα είναι ωφέλιμη για τον ελληνικό λαό.

Αναλυτικά η δήλωση του επικεφαλής του Ποταμιού:

«Οι δυνατότητες της ελληνικής Oικονομίας είναι τεράστιες. Αυτό είναι το συμπέρασμα και από την σημερινή μου συνάντηση με τον υπουργό Oικονομίας της Γαλλίας, τον φίλο Εμμανουέλ Μακρόν. Μιλήσαμε για τα τεράστια περιθώρια που πραγματικά έχει ο ελληνικός λαός να μπει σε μια πορεία ανάπτυξης. Μιλήσαμε για επενδύσεις, για αποκρατικοποιήσεις, μιλήσαμε για όλα αυτά που πρέπει να γίνουν στο Δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, τις μεταρρυθμίσεις δηλαδή, που είναι απαραίτητες για να πάρει μπροστά η ελληνική Οικονομία.

Ο κ. Μακρόν είναι ένας γνώστης της ευρωπαϊκής Οικονομίας και μας έδωσε πολύτιμες συμβουλές. Το πρόβλημα της χώρας βέβαια είναι ένα. Ότι για να συμβούν όλα αυτά, για να υπάρχει ανάπτυξη, να υπάρχει μείωση των ανισοτήτων μέσα από την παραγωγή καινούργιου πλούτου, για να υπάρχουν όλα αυτά θα πρέπει πρώτα να λύσουν το μεγάλο πρόβλημα που είναι το πρόβλημα των διαπραγματεύσεων. Να έχουμε ένα αίσιο τέλος στις διαπραγματεύσεις. Δυστυχώς, μαθαίνουμε, ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο οι ακροδεξιοί σύμμαχοι του κ. Τσίπρα, οι ακροαριστεροί ομοϊδεάτες του κ. Τσίπρα, δημιουργούν συνεχώς καινούργιες ιστορίες, μιλούν για καινούργια προβλήματα τα οποία βέβαια είναι τα παλιά προβλήματα. Είναι η επιστροφή στη θεωρία της ρήξης, η επιστροφή στα κακά σενάρια.

Ελπίζουμε πως τις επόμενες ώρες ο κ. Τσίπρας θα βρει την τόλμη να συγκρουστεί με τον κακό εαυτό του κόμματός του και να προχωρήσει σε μία συμφωνία που θα είναι ωφέλιμη για τον ελληνικό λαό και θα είναι η έναρξη για να υπάρξει επιτέλους μια ανάπτυξη στη χώρα μας».