Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο

Το απόγευμα συνεδριάζει το κυβερνητικό συμβούλιο για να εξετάσει τις προτάσεις των δανειστών και να σταθμίσει τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με την “Ημερησία” ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί που τον συνόδευαν στις Βρυξέλλες επιστρέφουν σήμερα Πέμπτη στην Αθήνα και θα επιστρέψει αύριο στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει νέα συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναζητώντας μία λύση στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα πάντως με τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου MNI, η ομάδα Γιούνκερ ετοιμάζει νέα συμβιβαστική πρόταση για την Ελλάδα.

Τις τελευταίες ώρες, κυβερνητικές πηγές λένε ότι αύριο θα πληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ, σε μία προσπάθεια καθησυχασμού και αποτροπής του κινδύνου να δημιουργηθεί πανικός. Παράλληλα ξεκαθαρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, με βάση και την ελληνική πρόταση, που «είναι η μόνη ρεαλιστική».

Χθες, έπειτα από 4 μήνες διαπραγματεύσεων, ο κ. Γιούνκερ παρουσίασε στον Έλληνα Πρωθυπουργό την πρόταση των πιστωτών όπως διαμορφώθηκε και απ’ τις αποφάσεις που υπήρξαν στην πενταμερή. Μεταξύ των μέτρων που προκαλούν ήδη αντιδράσεις στην Αθήνα περιλάμβανε την κατάργηση του ΕΚΑΣ, τη μείωση των συντάξεων και την επιβολή ΦΠΑ 23% ακόμα και στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Κομισιόν μιλώντας σε αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου ζήτησε συγγνώμη απ’ τους Ευρωβουλευτές επειδή έπρεπε γρήγορα να αποχωρήσει καθώς δήλωσε πως πρέπει να προετοιμαστεί για τη συνέχιση συνέχιση των διαπραγματεύσεων ώστε να υπάρξει μία συμφωνία με την Ελλάδα. Όπως και τελικά έπραξε.

Μάλιστα, ξεκινώντας την ομιλία του, δήλωσε αφοπλιστικά στους Ευρωβουλευτές ότι “δεν χαίρομαι καθόλου που βρίσκομαι εδώ”, σπεύδοντας να δηλώσει άυπνος απ’ τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.