Σε αυτή τη φάση «και οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν αποφασιστικά βήματα», υποστηρίζει ο Γκέρχαρντ Σικ, εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών Πρασίνων για χρηματοοικονομικά ζητήματα, αναφερόμενος στο κρίσιμο σημείο στο οποίο έχουν φτάσει οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας – δανειστών.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, o Σικ μετέβη τη Δευτέρα στην Αθήνα, όπου μεταξύ άλλων, πραγματοποίησε συναντήσεις με στελέχη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης προκειμένου, όπως είπε, να αποκομίσει προσωπική εντύπωση για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα.
Όπως επισήμανε μιλώντας στο ραδιόφωνο Deutchlandradio Kultur, «σίγουρα, στη Γερμανία ποντάραμε τα τελευταία χρόνια σε υπερβολικά βραχυπρόθεσμες επιτυχίες στο πεδίο της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Αυτό έκανε η κυβέρνηση Μέρκελ μαζί με τους θεσμούς, δηλαδή την τρόικα.
Και αυτή η καταστροφική πολιτική λιτότητας προφανώς απέτυχε, διότι το ποσοστό χρέους αυξήθηκε, το ίδιο και η ανεργία».
Πάντως η κριτική του Γκέρχαρντ Σικ δεν έχει στόχο αποκλειστικά τη «συνταγή» της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά επιχειρεί να θέσει προ των ευθυνών της και την ελληνική πλευρά. Όπως είπε, «από την άλλη πλευρά βέβαια πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα πολλά βήματα ακόμη ώστε να στηθεί σωστά το κράτος. Και έχω την εντύπωση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν προετοιμάζει τους πολίτες για το γεγονός ότι απαιτούνται πρόσθετα μεταρρυθμιστικά βήματα».
Ο γερμανός βουλευτής των Πρασίνων θεωρεί κατανοητή τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, που υποστηρίζει ότι ο δρόμος που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα έχει αποτύχει. «Έτσι πρέπει να το δούμε και οφείλουμε να το λάβουμε υπόψη μας και στη Γερμανία. Και πιστεύω ότι είναι σημαντικό να υιοθετηθεί τώρα μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική», υπογράμμισε ο Γκέρχαρντ Σικ, επισημαίνοντας ότι από τον Ιανουάριο διεξάγονται διαπραγματεύσεις σε ένα κλίμα διαρκούς ανησυχίας για ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις, όπως η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Όπως σχολίασε ο γερμανός βουλευτής, «με αυτήν την οικονομική αβεβαιότητα μπορεί βεβαίως να καταστραφεί μια χώρα, ακόμη κι αν διέθετε προηγουμένως μια πιο υγιή οικονομία».
Ο Γκέρχαρντ Σικ επισήμανε ότι τόσο από γερμανικής όσο και από ελληνικής πλευράς δεν υπάρχει σαφής ενημέρωση των πολιτών για το τι επίκειται. Όπως δήλωσε, «στη Γερμανία λέγεται ελάχιστα ότι θα πρέπει να στηρίζουμε την Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια, διότι δεν γίνεται διαφορετικά και ότι πιθανόν θα υπάρξει και ένα τρίτο δανειακό πρόγραμμα. Και η κυβέρνηση στην Ελλάδα καθιστά ελάχιστα σαφές ότι απαιτούνται πρόσθετες μεταρρυθμίσεις, παρεμπιπτόντως προς το συμφέρον και των ίδιων των Ελλήνων».