Σύμφωνα με τους Financial Times, οι δανειστές θα απαιτήσουν από την Ελλάδα δύσκολες μεταρρυθμίσεις, ώστε να εκταμιευτεί η δόση των 7,2 δισ. ευρώ. Οι προτάσεις των δανειστών θα παρουσιαστούν στην Ελλάδα σήμερα, ενώ υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι θα συμφωνήσουν με την Ελλάδα πριν την Παρασκευή, όταν και θα πρέπει να καταβληθεί η δόση των 300 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ.
Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία από την πλευρά των αξιωματούχων, καθώς πολλά από τα στοιχεία των προτάσεων μπορεί να ωθήσουν την Αθήνα να απορρίψει το σχέδιο, καθώς, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα απαιτεί από την κυβέρνηση να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα περίπου 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα.
«Υπήρξε τουλάχιστον μια σύγκλιση των κειμένων. Οι σκέψεις των τριών εταίρων στην ελληνική διάσωση πιθανότατα εμφανίζουν ακόμη απόκλιση», είναι η δήλωση αξιωματούχου που επικαλείται η εφημερίδα. Οι τελευταίες προτάσεις παραμένουν πιο κοντά στη στάση του ΔΝΤ σε διάφορα σημαντικά ζητήματα, όπως το ασφαλιστικό, παρά στην πιο επιεική στάση της Κομισιόν.
Αξιωματούχοι ευελπιστούν ότι αν υπάρξει συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο, μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας θα έχει οριστικοποιηθεί μια πιο επίσημη συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο. Το σχέδιο που θα παρουσιαστεί στην Αθήνα θα δίνει λύση στα χρηματοδοτικά προβλήματα της χώρας μέχρι τα τέλη του μήνα, ενώ εξετάζεται η παράταση του τρέχοντος προγράμματος για ολόκληρο το καλοκαίρι, ώστε να μπορεί η ΕΚΤ να παρέχει φθηνά έκτακτα δάνεια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Τέλος, σύμφωνα με τις Financial Times τα κεφάλαια ύψους 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συμβατικό πακέτο βοήθειας, ώστε η Αθήνα να μπορέσει να καλύψει τις δυο πληρωμές ομολόγων του Ιουλίου και του Αυγούστου, ύψους 3,2 δισ. και 3,2 δισ. ευρώ αντίστοιχα, στην ΕΚΤ.