Der Spiegel: Τα τέσσερα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης μέχρι την τελευταία στιγμή

Τέσσερα είναι τα σημεία «τριβής» που παρέμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή «ανοιχτά» στη διαπραγμάτευση Αθήνας – δανειστών, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.  Με βάση ανάρτηση στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού, τα τέσσερα «αγκάθια» είναι:

1. Το συνταξιοδοτικό, καθώς η Αθήνα αρνείται να προχωρήσει σε νέα μείωση συντάξεων αφού, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, η ελληνική κυβέρνηση σημειώνει ότι οι συνταξιούχοι έχουν, ήδη, χάσει το 40% των αποδοχών τους και ο Αλέξης Τσίπρας έχει επανειλημμένως δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσει σε νέα σχετικά μέτρα.

2. Το εργασιακό με τους δανειστές «να απαιτούν πιο ευέλικτες συλλογικές συμβάσεις και μισθούς».

3. Ο ΦΠΑ  καθώς οι δανειστές επέμεναν σε δύο συντελεστές 11% και 23% ενώ η ελληνική κυβέρνηση «προτείνει φορολογικούς συντελεστές 7%, 14% και 22%».

4.  Στο πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να έχει περισσότερα χρήματα για κοινωνική πρόνοια και έτσι «δεν θα πρέπει να προκύψει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 αλλά λιγότερο από 1% του ΑΕΠ και μετά να αρχίσει να αυξάνεται. Κάτι τέτοιο είναι δεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά όχι από το ΔΝΤ».