Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί: Χρειάζεται ακόμη «δρόμος» - «Αδύνατη» συμφωνία εντός της εβδομάδας

Υπάρχει πρόοδος αλλά μένει να γίνουν ακόμη πολλά επισημαίνουν για να επιτευχθεί συμφωνία σημειώνουν σε ξεχωριστές δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί.

Ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι θεωρητικά είναι «αδύνατη» η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών εντός της εβδομάδας καθώς ακόμη και αν υπάρξει συναίνεση μεταξύ των δύο πλευρών, η συμφωνία θα πρέπει να περάσει από έκτακτο Eurogroup». Συμπλήρωσε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος «αλλά είναι ακόμη ανεπαρκής» και τόνισε ότι υπό το πρίσμα αυτό είναι ακόμη πιο θεωρητική η εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα εντός της εβδομάδας, με δεδομένο την δόση που έχει να καταβάλει η Αθήνα στις 5 Ιουνίου στο ΔΝΤ.  Παράλληλα ο Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έντιμη απέναντι στους ψηφοφόρους της σχετικά με τα οικονομικά της χώρας.

Λίγο νωρίτερα, ο Πιερ Μοσκοβισί είχε κάνει δηλώσεις περίπου ανάλογου περιεχομένου. «Σοβαρή πρόοδος έχει καταγραφεί, αλλά μένει ακόμη πολύς δρόμος να γίνει για να φθάσουμε σε μία καλή συμφωνία», είχε τονίσει εκτιμώντας ότι οι συνομιλίες έχουν αρχίσει να αποφέρουν καρπούς.

«Υπάρχουν στέρεες βάσεις για την καταγραφή προόδου, αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο αυτό και πρέπει να καταβληθούν ακόμη προσπάθειες από τις δύο πλευρές για να το επιτύχουμε», επανέλαβε ο Π. Μοσκοβισί προσθέτοντας «ότι επιθυμεί σφόδρα την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη». «Έχουμε προχωρήσει ως προς συγκεκριμένα ζητήματα», κυρίως σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ και την μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα, αλλά «ο χρόνος πιέζει», υπογράμμισε ο Μοσκοβισί ο οποίος σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δήλωσε ότι «δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπισθεί σήμερα».