Σούζαν Γουότκινς: Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μεταξύ δύο επιλογών αυτοκτονίας

H εκδότρια του New Left Review, Σούζαν Γουότκινς, προσκεκλημένη του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς μίλησε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σε εκδήλωση με θέμα: «Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση: Συνέχειες, ασυνέχειες και αβέβαιη προοπτική». Σημειώνεται πως η ίδια βρέθηκε στο Πολυτεχνείο στο πλαίσιο τεσσάρων συζητήσεων για την ευρωπαϊκή συγκυρία οι οποίες έφεραν τον γενικό τίτλο «Από το χρέος και τη λιτότητα στη διεκδίκηση της Δημοκρατίας».

Όπως ανέφερε στην τοποθέτησή της η εκδότρια «αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει ΠΑΣΟΚ Nο2 θα τον καταστρέψουν». Προσθέτει ότι «η έξοδος από το ευρώ θα έπρεπε να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Ακολούθως τονίζει: «Κι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προετοιμάσει τον ελληνικό λαό στο ποιο θα είναι το κόστος και ποια τα οφέλη της εξόδου. Πρέπει ο ελληνικός λαός να εκπαιδευτεί. Ένα Σχέδιο Β οφείλει να είναι μέρος της διαπραγματευτικής πολιτικής του». Εξήγησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται «σε 5 ή σε 10 μέρες, μεταξύ δυο αυτοκτονικών επιλογών: τη συνθηκολόγηση, κάτι που θα σημάνει την πολιτική του αυτοκτονία ή το σκληρό δρόμο της χρεοκοπίας. Έχει σκληρό αντίπαλο».

Η Σούζαν Γουότκιςν έκανε, μεταξύ άλλων, λόγο για «δυνατά χαρτιά»: 1) Την «απειλή να βγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και να κλείσει τις Βάσεις στη Σούδα – οι ελληνικές συντάξεις τους απασχολούν πολύ λιγότερο από τις βάσεις», 2) τον «έλεγχο του Κεφαλαίου, όπως έγινε στην Κύπρο και στη Βραζιλία – οι τράπεζες είναι η «αχίλλειος πτέρνα» που επιτρέπει την άσκηση πολιτικών ελέγχου» και 3) την «εισαγωγή παράλληλου ηλεκτρονικού νομίσματος εκδίδοντας πιστωτικές κάρτες φορτωμένες με ηλεκτρονικές μονάδες, που θα δοθούν σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Αν είχε ξεκινήσει αυτή η διαδικασία τον Φλεβάρη θα είχαν ξεπεραστεί οι εσωτερικές δυσχέρειες».

Επιπλέον, διευκρίνισε ότι η διαγραφή του ελληνικού χρέους είναι μονόδρομος, ενώ επεσήμανε ότι οι πολιτικές της τρόικας ευνόησαν την Άγκελα Μέρκελ και ανέδειξαν τη Γερμανία σε ηγετική δύναμη.

Τέλος, συνέκρινε την πτώση της Ελλάδας με την πτώση της Lehman Brothers και υπογράμμισε πως τα μέτρα λιτότητας δημιούργησαν προβλήματα σε όλα τα αριστερά κόμματα της Ευρώπης.