Μαραθώνιος διαβουλεύσεων ένα βήμα πριν την συμφωνία

Μια ανάσα από την επίτευξη συμφωνίας βρίσκεται η Αθήνα με τους δανειστές ενώ οι διαπραγματεύσεις είναι μαραθώνιες και συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να «κλείσουν» και οι τελευταίες λεπτομέρειες.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί πλέον είναι η πολύωρη συνεδρίαση της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και με τη συμμετοχή των κ.κ. Γιάνη Βαρουφάκη, Γιάννη Δραγασάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτου, Γιώργου Σταθάκη, Τάκη Κορωνάκη, Χρήστου Μαντά, και Σαγιά.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης δεν έγιναν δηλώσεις. Εντούτοις, κυβερνητική πηγή που επικαλείται η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Το ΒΗΜΑ σημείωνε ότι «υπάρχει συνολική βελτίωση σε κρίσιμα θέματα, αλλά παραμένουν κενά, τα οποία καταβάλλεται προσπάθεια για να καλυφθούν».

Κατά πληροφορίες που προέρχονται από κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης άρχισε η σύνταξη τμημάτων της τελικής συμφωνίας τα οποία βασίζονται στα κοινά σημεία που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών ενώ γίνεται προσπάθεια εξεύρεσης κοινής συνισταμένης διατύπωσης έστω ως προς τα σημεία εκείνα όπου υπάρχουν ακόμη αρκετές διαφορές και θα παραμείνουν ανοιχτά. Κύρια επιδίωξη είναι τα σημεία αυτά να «κλείσουν» δια μέσου πολιτικής παρέμβασης,

Σε αυτό το πλαίσιο, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί είτε την Κυριακή είτε τη Δευτέρα μια νέα τηλεδιάσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, πιθανότατα πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση των δύο τελευταίων τη Δευτέρα στο Βερολίνο, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στη συγκεκριμένη συνάντηση, αν και το θέμα της Ελλάδας δεν είναι στην ατζέντα, εκτιμάται ότι θα συζητηθεί, ενώ ορισμένες πληροφορίες δεν απέκλειαν την πιθανότητα να υπάρξει είτε δια μέσου τηλεδιάσκεψης είτε ακόμη και δια ζώσης μια συνομιλία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Πηγές από την Αθήνα εξέφραζαν την ελπίδα ότι μετά από όλες αυτές τις επαφές δεν θα πρέπει ν’ αποκλειστεί το ενδεχόμενο ν’ ανακοινωθεί την Τρίτη, πλέον, μια έκτακτη συνεδρίαση του Euro Working Group που θα ανοίγει το δρόμο και για έκτακτο Eurogroup προκειμένου να «σφραγιστεί» η συμφωνία και να χαλαρώσει η χρηματοδοτική ασφυξία που βιώνει η χώρα.

«Θετικά» είναι τα μηνύματα και από το Brussels Group, με πολλούς αναλυτές να επισημαίνουν ότι για πρώτη φορά τα τελευταία 24ωρα φαίνεται τα «σήματα» που εκπέμπονται από Αθήνα και Βρυξέλλες να βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος.

Το πρωί του Σαββάτου συνεδρίασαν τα τεχνικά κλιμάκια για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικών με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, των αγορών κ.α. ενώ το απόγευμα συνεδρίαζαν τα στελέχη του Brussels Group και οι διαβουλεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν και την Κυριακή.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο δήλωναν ικανοποιημένες από την πρόοδο των διαβουλεύσεων, επισημαίνοντας πως τείνουν προς την επίτευξη συμφωνιών σε κεντρικής σημασίας τομείς που αφορούν τα επίπεδα του ΦΠΑ, το δραστικό περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, τη σταδιακή ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων κ.α.

Κομβικό ρόλο στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων φαίνεται ότι θα διαδραματίσει και ο αμερικανικός παράγοντας, την παρέμβαση του οποίου στο ΔΝΤ επισήμως φέρεται να έχει ζητήσει η Αθήνα. Εκτός από τις επίσημες επικοινωνίες του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό Υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού, φαίνεται ότι ο κ. Λιού βρίσκεται σε επικοινωνία και με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη αλλά και και με τον Υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι παρασκήνιο των επαφών είναι πολύ πιο έντονο από ό,τι διαφαίνεται δημοσίως.