Ομοβροντία Αριστερής Πλατφόρμας, ΚΟΕ και άλλων στελεχών: Πάμε σε ανέντιμο συμβιβασμό - Προτιμότερη η ρήξη
«Οι Θεσμοί δεν επιδιώκουν αυτό που ορισμένοι αποκαλούν «έντιμο συμβιβασμό», αλλά «να εξωθήσουν “απροστάτευτη” την κυβέρνηση στην πλήρη υποταγή και τον παραδειγματικό διασυρμό» υποστηρίζει σε δισέλιδο κείμενο που κατέθεσε προς συζήτηση και με στόχο να προστεθεί στο τελικό προσχέδιο πολιτικής απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ η Αριστερή Πλατφόρμα.
Η Αριστερή Πλατφόρμα καλεί την κυβέρνηση να περάσει στην αντεπίθεση και χαρακτηρίζει «προπαγάνδα των κυρίαρχων κύκλων» την «απόλυτη καταστροφή που, υποτίθεται, θα φέρει η διακοπή αποπληρωμής του χρέους και η ενδεχόμενη έξοδος από την Ευρωζώνη». «Η μεγαλύτερη καταστροφή για τη χώρα είναι η επιβολή νέου μνημονίου εκείνης ή της άλλης μορφής και η παράταση της εφαρμογής των προηγούμενων» αναφέρει χαρακτηριστικά η Αριστερή Πλατφόρμα και προσθέτει:
«Η κυβέρνηση, εφόσον οι θεσμοί συνεχίσουν τις επόμενες ημέρες την ίδια εκβιαστική τακτική, οφείλει να δηλώσει εδώ και τώρα ευθέως ότι […] δεν θα πληρώσει την επόμενη δανειακή δόση στο ΔΝΤ και ότι σχεδιάζει σε οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό και στρατηγικό επίπεδο εναλλακτικές απαντήσεις για την πορεία της χώρας, οι οποίες θα διασφαλίζουν την εφαρμογή του προγράμματός της».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ο οποίος θεωρείται επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας. «Από πού προκύπτει ότι είναι καταστροφή η έξοδος από το ευρώ και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα;» αναρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Ο κ. Λαφαζάνης αμφισβήτησε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία, προτάσσοντας ως μείζονα εκκρεμότητα το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Έθεσε επίσης το ερώτημα κατά πόσον συνιστά τρομοκρατία εκ μέρους της κυβέρνησης το ενδεχόμενο να μην πληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ και αντέταξε ότι «τρομοκρατία είναι οι εκβιασμοί των δανειστών». Τέλος επανέλαβε την κατηγορηματική αντίθεσή του στις ιδιωτικοπιήσεις λιμανιών, αεροδρομίων, σιδηροδρόμων, επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και ακίνητων εκτάσεων-«φιλέτων» του Δημοσίου.
Αναλόγου περιεχομένου ήταν και η τοποθέτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου, ο οποίος επίσης συγκαταλέγεται στην Αριστερή Πλατφόρμα. Ο κ. Πετράκος υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προετοιμαστεί για εναλλακτική διέξοδο, σε ρήξη με τους δανειστές ακόμα και με έξοδο από το ευρώ.
Να περάσει η κυβέρνηση άμεσα στην αντεπίθεση με ένα εναλλακτικό σχέδιο που θα στηρίζεται στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι Θεσμοί δεν επιδιώκουν «έντιμο συμβιβασμό» ζήτησε στην ομιλία του το άλλο μέλος της Αριστερής Πλατφόρμας και μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Λεουτσάκος. Ο κ. Λεουτσάκος είπε ότι έντιμος συμβιβασμός δεν μπορεί να υπάρξει με ιδιωτικοποιήσεις και νέα βάρη στα λαϊκά στρώματα, χωρίς άρση της λιτότητας, χωρίς διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και χωρίς ισχυρή ρευστότητα για την αναζωογόνηση της οικονομίας. Πρότεινε άμεση εθνικοποίηση των τραπεζών, εγκαθίδρυση της δημοκρατικής νομιμότητας και διαφάνειας στα κυρίαρχα ΜΜΕ, άμεσο τερματισμό «κάθε πλέγματος προστασίας της διαπλεκόμενης ολιγαρχίας», άρση των προνομίων των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, ουσιαστική φορολόγηση του μεγάλου πλούτου και πλήρη επαναφορά των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.
Ο Γιάννης Μηλιός, πρώην υπεύθυνος του τμήματος οικονομικής πολιτικής του κόμματος, κατά την ομιλία του αργά το Σάββατο, εξαπέλυσε νέα επίθεση στους χειρισμούς της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση αλλά και στο περιεχόμενο αυτής. Ο κ. Μηλιός τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει αθέτηση πληρωμών προς τους δανειστές, αλλά εντός του ευρώ, προσθέτοντας ότι δεν αποτελεί πιστωτικό γεγονός η καθυστέρηση πληρωμών. Άφησε σαφείς αιχμές κατά του Πρωθυπουργού, του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη και του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών για τα διεθνή οικονομικά Ευκλείδη Τσακαλώτου, καθώς επέμεινε στο ότι ήταν λάθος η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και σημείωσε ότι «κάποιοι είπαν ότι δόθηκαν προφορικές υποσχέσεις για τη ρευστότητα. Αυτά δεν συμβαίνουν ούτε στα καφενεία». Ο Γιάννης Μηλιός προχώρησε και παραπέρα και κατήγγειλε και πρακτικές «αυριανισμού» δείχνοντας προς την πλευρά συνεργατών του Πρωθυπουργού στους οποίους αποδίδει τη διοχέτευση σχολίων στον Τύπο με τα οποία υπονομεύονταν τα κίνητρα της κριτικής που ασκεί ο Γ. Μηλιός στην κυβέρνηση.
«Λάβρος» κατά της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου εμφανίστηκε και ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος ο οποίος εκτίμησε ότι τότε χάθηκε η μάχη της διαπραγμάτευσης αφήνοντας πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ εγκλωβισμένο σε μια συμφωνία με επαχθείς όρους η οποία προσδοκεί να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνη. Ο κ. Μητρόπουλος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει δίλημμα συμφωνία ή ρήξη, διότι η ρήξη θα σήμαινε εθνική τραγωδία.
«Για την έξοδο από την ευρωζώνη υπάρχουν γνώσεις και είναι διαχειρίσιμη, ενώ θα επιτευχθεί ανάκτηση εθνικής κυριαρχίας» υποστήριξε, από την πλευρά του, ο βουλευτής του κόμματος Κώστας Λαπαβίτσας. Ο κ. Λαπαβίτσας τάχθηκε υπέρ της ρήξης σε τέσσερις άξονες: Άρνηση πληρωμής, εθνικοποίηση τραπεζών με αναδιοργάνωση σε αναπτυξιακή κατεύθυνση, τέλος στην λιτότητα και έξοδος απο νομισματική ένωση. Εκτίμησε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα συντελέσει στη «δημιουργία πραγματικού σχεδίου ανάπτυξης απ’ την στιγμή που θα υπάρχει ρευστότητα αφού θα μπορούμε να τη παράγουμε, και τόνωση της εγχώρια βιομηχανίας.» Ο κ. Λαπαβίτσας υπενθύμισε ότι στις 25 Ιανουαρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε εντολή απόρριψης μνημονίων και υποσχέθηκε άμεση υλοποίηση. «Εχει κάνει προσπάθεια η κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση» παραδέχτηκε. Αλλά συμπλήρωσε ότι οι «δανειστές μας δυσκολεύουν λόγω των πολιτικών πεποιθήσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Η επίθεση που δεχτήκαμε πήρε τη μορφή αναβολής της χρηματοδότησης, με αδρανοποίηση της οικονομίας. Η συνεχιζόμενη πίεση ρευστότητας από την ΕΚΤ δεν υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί εντός της νομισματικής ένωσης. Όποτε το πρόγραμμα Θεσσαλονίκη γίνεται πιο δύσκολο» σημείωσε. «Άρα η μια λύση θα μπορούσε να είναι η ρήξη» κατέληξε.
Τέλος, την ηχηρή τους διαφωνία με τη στάση και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης εξέφρασαν με κοινή δήλωση 10 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής μεταξύ των οποίων οι τρεις βουλευτές Βασίλης Χατζηλάμπρου, Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Ρούντι Ρινάλντι τονίζοντας ότι «η χώρα δεν έχει ανάγκη για μια συμφωνία γενικά». Οι υπογράφοντες το κείμενο κατηγορούν την κυβέρνηση για μνημονιακή διολίσθηση και κεντροαριστερή μετάλλαξη. «Το τελευταίο διάστημα γίνεται συστηματική προσπάθεια ώστε να περάσει μια συμφωνία μνημονιακής κοπής με νέα οδυνηρά μέτρα, η οποία θα παρουσιαστεί σαν αναγκαία, περίπου σαν νίκη της κυβέρνησης απέναντι σε δύσκολους αντιπάλους» αναφέρουν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «πολιτικά έχουμε μια κυβέρνηση που υπό το πρόσχημα της διαπραγμάτευσης και του έντιμου συμβιβασμού διολισθαίνει και πιέζεται να περάσει μέτρα και συμφωνίες που δεν θα μπορούσε να επιβάλλει κανένα καθαρόαιμο μνημονιακό σχήμα».