«Μαχαίρι» στα επιδόματα και την «προσωπική διαφορά» στο νέο μισθολόγιο του Δημοσίου από το 2016

Τέσσερις βασικές αλλαγές για τη σύνταξη του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο το οποίο αναμένεται να ισχύσει από το 2016, φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα “Έθνος”, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται η σταδιακή περικοπή της προσωπικής διαφοράς που λαμβάνουν 66.000 δημόσιοι υπάλληλοι, κατάργηση των μη μισθολογικών παροχών που αποδίδονται σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο, δημιουργία ειδικού μισθολογίου για τους υπαλλήλους των οικονομικών υπηρεσιών και καταβολή υψηλότερων επιδομάτων για όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η αναδιάρθρωση των μισθών και του βαθμολογίου στο μισθολόγιο του Δημοσίου είναι θέματα που εξακολουθούν να θέτουν τα τεχνικά κλιμάκια. Από την πλευρά της η κυβέρνηση αντιπροτείνει την παρέμβαση σε επιδόματα και την λεγόμενη «προσωπική διαφορά» διαφωνώντας με τη μείωση μισθών.

Στόχος είναι η καταβολή ίσης αμοιβής για υπαλλήλους που ανήκουν στον ίδιο κλάδο, διαθέτουν τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία. Η παρέμβαση αυτή αφορά κυρίως 66.000 υπαλλήλους σε Υπουργεία όπως το Οικονομικών ή το Αγροτικής Ανάπτυξης που εξακολουθούν να λαμβάνουν την «προσωπική διαφορά».

Επίσης, στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση για δημιουργία ειδικού μισθολογίου για τους υπαλλήλους των οικονομικών υπηρεσιών όλων των Υπουργείων και των εποπτευόμενων οργανισμών με την ενσωμάτωση του αντίστοιχου επιδόματος ισολογισμού που λαμβάνουν οι συνάδελφοί τους του ιδιωτικού τομέα.