Γαλλία: "Ελιτίστικες" οι κλασικές σπουδές

Αντιμέτωπη με τη μεγάλη πλειοψηφία της γαλλικής κοινής γνώμης που δεν συμφωνεί με τις προωθούμενες αλλαγές στην Παιδεία βρίσκεται η κυβέρνηση Ολάντ, η οποία επανασχεδιάζει πλήρως το πρόγραμμα σπουδών για το γυμνάσιο. Η πρώτη “απάντηση” της εκπαιδευτικής κοινότητας δόθηκε με το προχθεσινό συλλαλητήριο στη γαλλική πρωτεύουσα στο οποίο πήραν μέρος χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Μεταξύ άλλων, αντικαθίστανται τα Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά με την επιλογή «Γλώσσες και πολιτισμοί της αρχαιότητας» και καταργείται το ενισχυμένο πρόγραμμα ξένων γλωσσών για τα 12χρονα παιδιά που έχουν κλίση στις γλώσσες (σε μεγαλύτερη τάξη προστίθεται η επιλογή δεύτερης γλώσσας).

Και τα δύο αυτά μέτρα γίνονται στη βάση της κατάργησης του λεγόμενου «ελιτισμού», καθώς οι μαθητές που παρακολουθούν τα παραπάνω μαθήματα ανέρχονται σε 16% και προέρχονται από οικογένειες υψηλότερης κοινωνικής τάξης. Επιπλέον, το 20% των μαθημάτων θα είναι διαθεματικά και θα οργανώνονται από καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ οι διευθυντές των σχολείων θα έχουν πλέον περισσότερη αυτονομία στη διαμόρφωση του προγράμματος σπουδών.

Με δεδομένο ότι ο αριθμός των μαθητών που εγκαταλείπουν το σχολείο χωρίς να έχουν βασικές γνώσεις Γαλλικών και Μαθηματικών αυξάνεται, η γαλλική κυβέρνηση ελπίζει ότι με τον επανασχεδιασμό του προγράμματος σπουδών, σε βάρος των κλασικών μαθημάτων, θα καταφέρει να αναζωογονήσει την παιδεία.