Απάντηση Βαρουφάκη για το δημοσίευμα των ΝΥΤ ότι «κατέγραψε» τη σύνοδο στη Ρίγα

«Ο σεβασμός μου στην εμπιστευτικότητα των συνομιλιών μου με τους εταίρους μου, με τους ομολόγους μου, με τους θεσμούς, είναι παραδειγματικός και νομίζω ότι όλοι τον έχουν καταγράψει και τον κατανοούν» δήλωσε σε δημοσιογράφους όταν τον ρώτησαν για το δημοσίευμα των NYT σύμφωνα με το οποίο έχει «καταγράψει» τη συζήτηση που έγινε στη σύνοδο της Ρίγα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχει στη διάθεσή του ηχητικό ή και οπτικό σχετικό υλικό, ο Υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο κ. Βαρουφάκης αρνείται κατηγορηματικά ότι δέχθηκε λεκτικές επιθέσεις από τους ομολόγους του στο Eurogroup της Ρίγας: «Το αρνούμαι με κάθε ίνα του σώματός μου» λέει χαρακτηριστικά- παραδεχόμενος μάλιστα στη δημοσιογράφο της εφημερίδας ότι έχει ηχογραφήσει τη σύσκεψη, αλλά δεν μπορεί να τη βγάλει στη δημοσιότητα λόγω των κανόνων εμπιστευτικότητας.

Σε ερώτηση εάν ανησυχεί για την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία το τελευταίο διάστημα, απάντησε ότι νιώθει «τρομοκρατημένος και ενεός» («terrified and aghast»), προσθέτοντας ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης αποτελεί μια επένδυση για το μέλλον, και «κάθε επένδυση έχει ένα βραχυπρόθεσμο κόστος», όπως είπε.

Σχολιάζοντας και αυτή την αναφορά του, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι δεδομένης της ασφυξίας που υπάρχει στην αγορά «είμαι τρομοκρατημένος, θυμωμένος και φοβισμένος εδώ και πέντε χρόνια». Διευκρίνισε ακόμα ότι δεδομένης αυτής της ασφυξίας, θα ήταν επικίνδυνο ο Υπουργός Οικονομικών να μην εκφράζει την ανησυχία του.