Ν. Χουντής: « Η Ευρώπη σε φθίνουσα πορεία, κίνδυνος ιστορικής παλινδρόμησης»

Την ανάγκη η Ευρώπη να διδαχτεί από τα λάθη του παρελθόντος, ώστε να μην τα επαναλάβει, τόνισε χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Χουντής, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Ελληνορωσικός Σύνδεσμος και το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) του Παντείου Πανεπιστημίου, με αφορμή τη συμπλήρωση εβδομήντα χρόνων από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο κ. Χουντής, αφού αναφέρθηκε στα πολιτικά λάθη που οδήγησαν στο Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, τόνισε ότι η Ελλάδα και η Ρωσία πλήρωσαν ίσως το υψηλότερο τίμημα σε ανθρώπινα θύματα και καταστροφές, από κάθε άλλο λαό στην Ευρώπη. Σε ότι αφορά τη χώρα μας, οι πληγές αυτού του πολέμου είναι ακόμα ανοιχτές, καθώς εκκρεμεί το ζήτημα των Γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, υπογράμμισε ο Υπουργός, λέγοντας ότι το όλο θέμα είναι πρωτίστως ηθικό.

Σε ότι αφορά την Ευρώπη, ο κ. Χουντής ανέφερε ότι βρίσκεται σε μια φάση αναστοχασμού, καθώς απέκλινε από τις αξίες και τα ιδεώδη που οδήγησαν στη δημιουργία της ΕΕ, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία.

«Σήμερα στην Ευρώπη υπάρχουν διχασμοί μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου, μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών και τέλος δανειστών και δανειζομένων», τόνισε.

«Η αρνητική πορεία της Ευρώπης μπορεί να αντιστραφεί μόνο μέσα από φιλειρηνικές πολιτικές ανάπτυξης και αλληλεγγύης, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο τα λάθη του παρελθόντος, που οδήγησαν στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους».

Στόχος της Κυβέρνησης, όπως είπε ο κ. Χουντής, είναι να αναπτύξει καλές σχέσεις και με άλλες χώρες εκτός της ΕΕ, όπως είναι η Ρωσία και οι BRICS καθώς υπάρχουν μεγάλα περιθώρια οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Χουντής αναφέρθηκε στους πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας και Ρωσίας, κάνοντας λόγο για την «απαρχή ενός νέου κύκλου διμερών σχέσεων και στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δυο κρατών και των δύο λαών».