Μάρδας: Ο κίνδυνος στάσης πληρωμών οδήγησε την προηγούμενη κυβέρνηση να επισπεύσει τις εκλογές

Στην αποκάλυψη ότι τον Φεβρουάριο του 2015 θα εμφανιζόταν στα δημόσια ταμεία “μαύρη τρύπα” ύψους 450 εκατ. ευρώ προέβη ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, στην κοινοβουλευτική επιτροπή για την παρακολούθηση του προϋπολογισμού.

Την συγκεκριμένη διαπίστωση του κ. Μάρδα παραδέχθηκε και ο προκάτοχός του Βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας. Σύμφωνα με τον κ. Μάρδα, αυτό ανάγκασε την προηγούμενη κυβέρνηση να επισπεύσει τις εκλογές καθώς εάν διεξάγονταν τον Φεβρουάριο υπήρχε μεγάλος κίνδυνος να μην πληρώνονταν οι μισθοί και οι συντάξεις.

«Υποστήριζα ότι το να γίνουν εκλογές Δεκέμβριο – που ήταν η πιο ζωντανή περίοδος της χρονιάς – ήταν λάθος επιλογή. Τώρα μπορώ να το ερμηνεύσω με νούμερα», δήλωσε ο κ. Μάρδας και εξήγησε ότι «όταν παραλάβαμε, η αποχωρούσα κυβέρνηση άφησε ένα χαρτί που περιγράφει τις χρηματοροές στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που έδειχναν ότι θα υπήρχε άνοιγμα 452 εκατ. ευρώ στις 24.2.2015. Η προηγούμενη κυβέρνηση διαπιστώνοντας ότι θα υπήρχε το «άνοιγμα» δεν μπορούσε να ξεκινήσει την διαδικασία Προέδρου της Δημοκρατίας τον Ιανουάριο που θα οδηγούσε σε εκλογές τον Φεβρουάριο γιατί θα υπήρχε κίνδυνος να πάμε χωρίς πληρωμές μισθών και συντάξεων».

Από την πλευρά ο κ. Σταϊκούρας παραδέχθηκε την ύπαρξη «μαύρης τρύπας» και υποστήριξε ότι ο σκοπός της δίμηνης παράτασης ήταν να λήξει η αξιολόγηση τον Φεβρουάριο, να εκταμιευτεί η δόση και να καλυφθεί το κενό. Κατηγόρησε όμως την κυβέρνηση για αντιφατικότητα καθώς όπως είπε «ενώ γνώριζαν την κατάσταση υπέγραψαν συμφωνία στις 20/ο2 για να πάρουν στο τέλος την δόση». Ο Αναπληρωτής Υπουργών Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας ανέφερε ότι τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού το τετράμηνο Ιανουάριος – Απρίλιος 2015 ανήλθαν σε περίπου 16,136 δισ. ευρώ (πραγματικά 15.816 δισ. ευρώ) ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα στα 1,046 δισ. ευρώ.