"Αντίβαρο" του ΔΝΤ η Τράπεζα των BRICS

“Αντίβαρο” του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα μπορεί να καταστεί η αναπτυξιακή Τράπεζα της Ομάδας των BRICS (σσ. περιφερειακή οικονομική ένωση Ρωσίας, Βραζιλίας, Κίνας, Ινδίας, Ν. Αφρικής), σύμφωνα με την εκτίμηση του Ρώσου οικονομικού αναλυτή, Βασίλι Καλτασόφ, επικεφαλής του Κέντρου Οικονομικών Μελετών του Ινστιτούτου Παγκοσμιοποίησης και Κοινωνικών Κινημάτων.

«Πρόκειται για μια νέα κίνηση, η οποία επιτρέπει στην Ελλάδα να αισθανθεί χώρα, που δεν είναι παρίας, αλλά είναι έτοιμη και ικανή για συνεργασία και το βασικότερο, χώρα, που αντιμετωπίζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο», δήλωσε ο οικονομολόγος.

Όπως αναφέρει, «η Ελλάδα δεν θα μπορέσει τώρα να ενταχθεί στην Τράπεζα των BRICS, αλλά μπορεί να αποκτήσει καθεστώς παρατηρητή, δηλαδή να επιδείξει την έναρξη μιας ενταξιακής διαδικασίας στις δομές των BRICS. Και αυτό θα είναι αντίβαρο στην αναγκαστικά επώδυνη συνεργασία της Ελλάδας με το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Την πρόταση προς την Ελλάδα σχολιάζει, χαρακτηρίζοντάς την «εντυπωσιακή», και ο βασικός αναλυτής του Κέντρου Οικονομικής Πρόγνωσης της GazpromBank Γεγκόρ Σούσιν. Επισημαίνει ότι η Ευρωζώνη και η Τράπεζα των BRICS δεν αποτελούν αντικρουόμενες δομές, καθώς η Τράπεζα αποτελεί κυρίως ένα είδος εναλλακτικής του ΔΝΤ για τις αναπτυσσόμενες χώρες, «καθώς η πολιτική του ΔΝΤ δεν τους ικανοποιεί πάντοτε και πρακτικά η διεύρυνση των μεριδίων των αναπτυσσόμενων χωρών στο ΔΝΤ έχει μπλοκαριστεί».

Την πρόταση ένταξης στα αναπτυξιακά προγράμματα της Τράπεζας των BRICS έκανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Σεργκέι Στορτσάκ με αποκλειστική του συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.