Τσίπρας: Η κυβέρνηση έχει κάνει όσο περισσότερα βήματα ήταν δυνατόν προς τους εταίρους-Τώρα είναι η σειρά τους

Εφικτή και ορατή θεωρεί τη συμφωνία μέχρι τα τέλη του μήνα η κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν πλέον εισέλθει σε κομβικό σημείο. Αυτό επισημάνθηκε κατά την πολύωρη συνεδρίαση (ξεπέρασε τις πέντε ώρες) του Κυβερνητικού Συμβουλίου. Με βάση κυβερνητικές πηγές, η κυβερνητική εκτίμηση είναι ότι βρισκόμαστε λίγο πριν το τέλος και ότι έχει διανυθεί το τμήμα εκείνο που αναλογούσε στην ελληνική πλευρά για να επιτευχθεί κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγησή του, ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Eurogroup της Δευτέρας, για το οποίο ενημέρωσε τους συναδέλφους του και ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.  Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα του Eurogroup  «κατέγραψε τη σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις».

Τόνισε επίσης ότι «η ελληνική πλευρά, μέχρι στιγμής έχει ανταποκριθεί στο ακέραιο σε όσα προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 20ης του Φλεβάρη. Έχει κάνει όσα περισσότερα βήματα είναι δυνατόν να γίνουν προς τη πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων, δείχνοντας έμπρακτα το σεβασμό στις διαδικασίες, στους νόμους και στο πλαίσιο λειτουργίας της ευρωζώνης. Τώρα είναι η σειρά και των εταίρων να κάνουν τα απαραίτητα βήματα προκειμένου και αυτοί να αποδείξουν έμπρακτα το σεβασμό τους στη δημοκρατική ετυμηγορία των λαών, εντός του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου».

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης τονίζοντας ότι πρέπει «να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Να προστατέψουμε τη λαϊκή οικογένεια που πέντε χρόνια τώρα λεηλατήθηκε από την ατελέσφορη λιτότητα του μνημονίου». Και επανέλαβε ότι «διαπραγματευόμαστε σκληρά, διασφαλίζοντας πάντα την ομαλή λειτουργία της χώρας».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές έχει επιτευχθεί σύγκλιση σε αρκετά θέματα με τους δανειστές, όπως το εργασιακό όπου φαίνεται να έχουν μπει στο περιθώριο οι ομαδικές απολύσεις και να έχει γίνει δεκτό το θέμα των συλλογικών συμβάσεων στο πλαίσιο των προτάσεων που θα καταθέσει ο ΟΟΣΑ και ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας. «Αγκάθι» παραμένει το ζήτημα του ασφαλιστικού καθώς φαίνεται ότι έχει βρεθεί «κοινός τόπος» με την περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και το «ψαλίδισμα» των επικουρικών αλλά και την συνένωση των ταμείων, αν και παραμένει «ανοιχτό» σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, το ζήτημα της υιοθέτησης της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.  «Ανοιχτό» παραμένει και το θέμα του ΦΠΑ καθώς εξαρτάται από το σε ποιο ύψος θα οριστεί το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας, με την κυβέρνηση, κατά τις ίδιες πηγές, να επιμένει ότι θα ήταν «λύση» η υιοθέτηση δύο συντελεστών, ενός χαμηλότερου και ενός υψηλότερου.

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει με εντατικούς ρυθμούς τη διαπραγμάτευση και στα δυο επίπεδα, το πολιτικό και το τεχνικό και αναφέρει ως σταθμούς του επόμενου 15θήμερου τη σύνοδο κορυφής στις 21 Μαΐου στη Ρίγα («είναι η τακτική Σύνοδος αλλά εμείς θα επιδιώξουμε να τεθεί το ελληνικό ζήτημα») και ένα πιθανώς έκτακτο Eurogroup.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές  επιχειρούν, επίσης, να «κλείσουν» το θέμα του δημοψηφίσματος αλλά και των εκλογών τονίζοντας ότι το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε κατά την συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου ενώ Υπουργός υποστήριζε ότι το δημοψήφισμα είναι μια εκδοχή που θα μπορούσε να εξεταστεί αν προκύψει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, κάτι που δεν συμβαίνει στην τρέχουσα φάση.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη ότι έως το τέλος Μαΐου μπορεί να έχει κλείσει η συμφωνία και δεν κάνει πίσω από τη θέση της να γίνει σεβαστή η λαϊκή ετυμηγορία γιατί αυτό είναι το πνεύμα της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.