Κυβερνητικές πηγές: Αισιοδοξία για συμφωνία μέχρι τα τέλη Μάη

Την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους μέσα στον Μάιο εξέφρασε Υπουργός που συμμετέχει στο Κυβερνητικό Συμβούλιο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς στο Brussels Group και διαπιστώνονται σημαντικές συγκλίσεις αλλά και αποκλίσεις.

Μεταξύ των θεμάτων που φαίνεται ότι τελικά επιτεύχθηκε πρόοδος είναι και το θέμα «αγκάθι» των εργασιακών καθώς φαίνεται ότι έχει βρεθεί μια μέση λύση για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων με την αξιοποίηση των προτάσεων του ΟΟΣΑ και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) και ότι «παγώνει» τουλάχιστον προς το παρόν το μέτρο των ομαδικών απολύσεων. Πολύ κοντά σε συμφωνία βρίσκονται Αθήνα και δανειστές και ως προς το θέμα του ΦΠΑ αν και φέρεται να μην έχει ακόμη «κλείσει» οριστικά καθώς εξαρτάται από το πού θα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές ως προς το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Από την άλλη πλευρά, το ασφαλιστικό είναι ανοικτό και η προσπάθεια είναι να υπάρξει σύγκλιση με κόψιμο πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και ψαλίδισμα των υψηλών επικουρικών συντάξεων.

Στην κυβέρνηση, οι ίδιες πληροφορίες καταλήγουν ότι δεν θα απαιτηθεί ούτε δημοψήφισμα, ούτε εκλογές. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, δημοψήφισμα θα προκύψει μόνο αν πάμε σε αδιέξοδο, κάτι που κυβερνητικές πηγές, προς στιγμήν, θεωρούν ότι δεν υφίσταται.