Eurogroup: Πρόοδος αλλά χρειάζεται επιτάχυνση, χρόνος, προσπάθεια - Χρήματα μόνο με συμφωνία

To Eurogroup καλωσόρισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και στους δανειστές αλλά και την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να επιταχύνει τη συνεργασία με τους θεσμούς. Στην λιτή, όπως είχε προαναγγελθεί και από το Reuters, ανακοίνωση, τονίζεται ότι χρειάζεται ακόμη περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να «κλείσουν» τα θέματα που είναι ανοιχτά και τονίζεται ότι η οποιαδήποτε αποδέσμευση χρημάτων συνδέεται με την επίτευξη συμφωνίας για την κατάληξη της τρέχουσας αξιολόγησης.

Το ανακοινωθέν, όπως το ανέγνωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει ως εξής:

«Το Eurogroup αξιολόγησε σήμερα την πορεία των εργασιών των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών. Καλωσορίζουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής. Σημειώνουμε ότι η αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός των διαδικασιών εργασίας κατέστησε δυνατή την επιτάχυνση και έχει συμβάλει σε μία πιο ουσιαστική συζήτηση. Την ίδια στιγμή, αναγνωρίζουμε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και περισσότερη προσπάθεια για να γεφυρωθεί το χάσμα στα θέματα τα οποία παραμένουν ανοικτά. Ως εκ τούτου χαιρετίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν την εργασία τους με τους θεσμούς, με σκοπό την επίτευξη μία επιτυχούς κατάληψης της αξιολόγησης εγκαίρως”.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ αρκέστηκε να προσθέσει ότι το Eurogroup θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις συζητήσεις Αθήνας – δανειστών και ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση »«όταν οι θεσμοί κρίνουν ότι υπάρχει έδαφος για συμφωνία», αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο για πραγματοποίηση έκτακτου Eurogroup.