Την άποψη ότι η συμφωνία με τους εταίρους θα είναι πρωτίστως πολιτική, διατύπωσε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χουντής. Όπως διευκρίνισε, έχει αυτήν την άποψη γιατί η συμφωνία σχετίζεται με το κατά πόσο οι εταίροι και κυρίως οι θεσμοί της ΕΕ θα σεβαστούν τη Δημοκρατία και τα αιτήματα του λαού: να σταματήσει η λιτότητα και οι υφεσιακές πολιτικές, να βγούμε από τα μνημόνια και να μπούμε σε αναπτυξιακή πορεία.
Όσον αφορά στη διαπραγμάτευση, ο κ. Χουντής είπε ότι είναι μια «συλλογική υπόθεση που αφορά τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, η οποία αναμετριέται με τις προεκλογικές δεσμεύσεις και τα αιτήματα του λαού». Και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έχει δηλώσει τις «κόκκινες γραμμές» της συμπληρώνοντας ότι η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί ν’ ανεχθεί και άλλα αντιλαϊκά μέτρα.
Σχολιάζοντας τις πιέσεις των δανειστών για την εφαρμογή μέτρων, σημείωσε ότι στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου είχε αποφασιστεί πως θα τεθεί προς συζήτηση το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση και όχι τα μνημόνια και το mail Χαρδούβελη. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «οι δανειστές έτσι όπως αποδιαρθρώθηκαν από το σχήμα τρόικα, καθένας ξεχωριστά ανάλογα με τις βλέψεις του, ζητούν και διάφορα άλλα μέτρα».
Συμπλήρωσε ότι «οι πολιτικές δηλώσεις της κ. Μέρκελ και του κ. Γιούνκερ κ.ά. είναι που επαναφέρουν, και αυτό θέλουμε εμείς, το πολιτικό πρόβλημα», και διερωτήθηκε αν τελικά οι πολιτικοί της ΕΕ αποδέχονται ότι υπάρχει μια κυβέρνηση που ζητά διαφορετικές πολιτικές, σεβόμενοι κανόνες που συνάδουν με τις αρχές της ΕΕ, ή αν επιδιώκουν να στραγγαλίσουν μια κυβέρνηση για να πουν ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό.
Σε ερώτηση για το σε ποιο ποσοστό θεωρεί ότι τα μέτρα που η κυβέρνηση θα κληθεί να πάρει θα περάσουν από την κοινωνία και για το αν θα δημιουργήσουν ενδοκυβερνητικά και εσωκομματικά προβλήματα, ο Νίκος Χουντής είπε ότι η κυβέρνηση είναι συσπειρωμένη και επεσήμανε: «Ελεγχόμαστε από τους πολίτες, από τον ελληνικό λαό συνολικά, στο κατά πόσο η συμφωνία θα περιέχει μέτρα που θα επιδεινώνουν την κοινωνική κατάσταση και τα προβλήματα που έχει σήμερα».
Ιδιαίτερη σημασία απέδωσε ο κ. Χουντής στο ζήτημα της ανάπτυξης, χαρακτηρίζοντάς το «ως το μείζον πολιτικό διακύβευμα και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη». «Όταν και στην Ευρώπη μιλούν για ανάπτυξη και όταν έχεις το πακέτο Γιούνκερ που επιδιώκει την επανεκκίνηση των οικονομιών της ΕΕ, εκεί τίθεται το πολιτικό ζήτημα» είπε.
Όπως τόνισε «κρινόμαστε όλοι πολιτικά, όχι μόνο για να γίνει σεβαστή η δημοκρατία, αλλά γιατί μια συμφωνία επωφελής και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη θα ωφελήσει τους πάντες». Και κατέληξε υπογραμμίζοντας την ανάγκη επίλυσης του θέματος του χρέους από το οποίο, όπως είπε χαρακτηριστικά, έχουν ξεκινήσει όλα.