Σακελλαρίδης: «Παραμένουν οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης»

Την συνέχιση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες έως σήμερα αργά το βράδυ και ενδεχομένως και αύριο το πρωί ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι θα αφορά αυτό που πρόκειται να συμφωνήσει η χώρα, ωστόσο όμως απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το κατά πόσον η αξιολόγηση αυτή θα συνιστά την περίφημη πέμπτη αξιολόγηση του προηγούμενου προγράμματος.

Όπως πάντως σημείωσε ο κ. Σακελλαρίδης, “η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει κόκκινες γραμμές και επιδιώκει μέσα σε αυτό το πλαίσιο να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους, οι κόκκινες γραμμές επιβεβαιώνονται μέσα από την κοινή δήλωση του Πρωθυπουργού με τον κ. Γιουνκέρ” και πρόσθεσε ότι «βλέπουμε από την κοινή δήλωση την αναγκαιότητα καθιέρωσης Συλλογικών Διαπραγματεύσεων στο ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο κ. Γιούνκερ υπερασπιζόμενος το ευρωπαϊκό κεκτημένο που είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις υπέγραψε αυτήν την κοινή δήλωση».

Ο κ. Σακελλαρίδης ξεκαθάρισε ότι «δεν μιλάμε σε καμία περίπτωση για μείωση συντάξεων» και σημείωσε ότι «θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως αυτή η συμφωνία πρέπει να έρθει το συντομότερο δυνατό». Σε ότι αφορά το θέμα του χρέους τόνισε ότι είναι ένα θέμα που θα αντιμετωπιστεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί γιατί δεν μπορεί να κρύβεται κάτω από το χαλί, αλλά η κυβέρνηση το αφήνει προς στιγμή ώστε να προχωρήσει η διαπραγμάτευση. Θα τεθεί από την πραγματικότητα» είπε χαρακτηριστικά.

«Η συμφωνία πρέπει να έλθει το συντομότερο δυνατό στη Βουλή» τόνισε ο κ. Σακελλαρίδης και απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα αναζητήσει αυξημένες πλειοψηφίες για την έγκρισή της. Επανέλαβε ότι βασική θέση της κυβέρνησης είναι να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της στο εσωτερικό και το εξωτερικό ενώ σημείωσε ότι τη Δευτέρα δεν πρόκειται να κατατεθεί κάποιο σχέδιο νόμου ή προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου.

Σε σχέση με την παραπομπή στη δικαιοσύνη κατηγορουμένων για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ο κ. Σακελλαρίδης δεν θέλησε να τοποθετηθεί, αν και εμμέσως πλην σαφώς αποκάλυψε ότι υπάρχει θέμα αποπομπής της σημερινής επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Σακελλαρίου.

«Τα ζητήματα της Δικαιοσύνης η κυβέρνηση δεν τα σχολιάζει» είπε. Εάν προκύψουν θέματα στην πορεία θα τοποθετηθεί σημείωσε, ενώ η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με πρωτοβουλίες στον τομέα της διαφάνειας. Επιπλέον, διέψευσε ότι συζητούνται μέτρα ύψους 14 δισ. ευρώ.