Με την Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ συνομίλησε τηλεφωνικώς τη Δευτέρα το βράδυ ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την οποία, σύμφωνα με δήλωση από εκπρόσωπο του ΔΝΤ, συζήτησαν «θέματα που άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ελλάδας και των τριών Θεσμών και τρόπους προώθησης των προτεραιοτήτων πολιτικής».
Η επικοινωνία έγινε σχεδόν ταυτόχρονα με την δημοσιοποίηση από την εφημερίδα Financial Times ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου Πήτερ Σπήγκελ, το οποίο ανέφερε ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Πολ Τόμσεν, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας, προειδοποίησε τους ευρωπαίους Υπουργούς Οικονομικών ότι το ΔΝΤ δεν θα συνεχίσει να παρέχει χρηματοδότηση στην Ελλάδα αν δεν υπάρξει διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους της χώρας «εδώ και τώρα». Φέρεται να έχει χρησιμοποιήσει συγκεκριμένα τη φράση «ελάφρυνση χρέους». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΔΝΤ έχει σκληρύνει τη στάση του, απειλώντας ότι δεν θα καταβάλει το ποσό που του αναλογεί από τη δόση των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ εάν δεν υπάρξει σημαντική απομείωση του ελληνικού χρέους, καθώς τα πρωτογενή πλεονάσματα έχουν πλέον μετατραπεί σε ελλείμματα.
Δύο αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται το δημοσίευμα υποστηρίζοντας ότι συμμετείχαν στη συνάντηση στη Ρίγα, υποστηρίζουν ότι ο κ. Τόμσεν ανέφερε πως τα αρχικά στοιχεία που έχει λάβει το ΔΝΤ από τις ελληνικές αρχές δείχνουν ότι η Αθήνα οδεύει σε ένα πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ για την φετινή χρονιά, όταν βάσει του προγράμματος η Αθήνα έπρεπε να εμφανίσει πρωτογενές έλλειμμα 3% του ΑΕΠ για το 2015.«Με το μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα να μετατρέπεται σε ένα σημαντικό έλλειμμα, τα επίπεδα χρέους της Ελλάδας προβλέπεται να πάρουν και πάλι ανοδική τροχιά. Αυτό θα αναγκάσει είτε την Αθήνα να πάρει δραστικά μέτρα λιτότητας ή τους δανειστές της Ευρωζώνης να συμφωνήσουν σε διαγραφές χρέους ώστε η Αθήνα να μπει και πάλι σε βιώσιμο μονοπάτι», πιστεύει το ΔΝΤ. Αξιωματούχοι είπαν ότι ο Π. Τόμσεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην τρίωρη συνάντηση στην ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους εδώ και τώρα», σημειώνεται στο δημοσίευμα των FT.Οι Financial Times υποστηρίζουν ότι προ τριετίας το ΔΝΤ, πάλι για ανάλογους λόγους, είχε αρνηθεί να καταβάλει το δικό του μέρος από τη δόση του δανείου υποστηρίζοντας ότι το ελληνικό χρέος δεν μειωνόταν με την προβλεπόμενη ταχύτητα. Τελικώς συναίνεσε μόνο αφότου οι Υπουργοί της Ευρωζώνης συμφώνησαν να μελετήσουν το ενδεχόμενο διαγραφής των δικών τους δανείων στην Ελλάδα, ώστε το χρέος να φτάσει σε σημαντικά κατωτέρα επίπεδα από το 110% του ΑΕΠ το 2022, κάτι που όμως ουδέποτε εφάρμοσαν, καθώς αυτή την στιγμή βρίσκεται στο 176% του ΑΕΠ.
Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο