Σκουρλέτης: Εδώ που φτάσαμε απαιτείται πρωτοβουλία από τον Πρωθυπουργό

Την αναγκαιότητα πολιτικών αποφάσεων στο σημείο που έχουν φτάσει οι διαπραγματεύσεις επεσήμανε ο Υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του 9,84, ο Π. Σκουρλέτης εκτίμησε ότι είναι «σχεδόν μάταιο» το ενδεχόμενο συμφωνίας σε επίπεδο τεχνοκρατών. Υποστήριξε ότι «απαιτείται πρωτοβουλία από τον πρωθυπουργό».

«Ματαιοπονούμε, θα έλεγε κανείς, το να καθόμαστε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, με ένα χαρτί και ένα μολύβι και να συζητάμε πάνω από συγκεκριμένες προτάσεις… Αυτό το οποίο απαιτείται σήμερα είναι να υπάρξουν πολιτικές προσεγγίσεις εκατέρωθεν. Αν, δηλαδή, οι δανειστές μας θέλουν να υπάρξει μία λύση, η οποία δεν θα είναι ένας επώδυνος και ταπεινωτικός συμβιβασμός για την Ελλάδα -που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός-, ή όχι. Αυτό είναι το ερώτημα…» σημείωσε ο Υπουργός Εργασίας.

«Υπάρχει μία παράλογη εμμονή στο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων, ζητήματα που -όπως καταλαβαίνουν όλοι-, δεν έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο. Δεν επηρεάζουν την ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει τα χρέη της» σημείωσε.

Ο Πάνος Σκουρλέτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση επιβεβαίωσε ότι οι πιστωτές θέτουν ταυτοχρόνως  επί τάπητος πιεστικά θέματα ομαδικών απολύσεων, τη 13η σύνταξη και τον κατώτατο μισθό, καθώς και το ζήτημα των συντάξεων, συμπεριλαμβανομένων των επικουρικών.

«Πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια, για να υπάρχει αυτή η αμοιβαία επωφελής συμφωνία. Δεν μας επιτρέπεται, νομίζω, να κάνουμε διαφορετικά… Οι κόκκινες γραμμές είναι κόκκινες, για να υπάρχουν. Αν είναι συνεχώς να τις πηγαίνουμε πιο πίσω ή να αλυσοδεθούμε με αυτές, τότε παύουν να είναι κόκκινες γραμμές. Και θεωρώ ότι δεν είναι -τουλάχιστον από τη δική μας πλευρά-, κάποια δογματική προσέγγιση. Είναι το μίνιμουμ, το αυτονόητο, αυτό που σηματοδοτεί τη διαφορετικότητα της παρούσας κυβέρνησης από τις προηγούμενες, τις μνημονιακές» τόνισε. .

«Επιβάλλεται πλέον η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία, να πάρει την κατάσταση στα χέρια της» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης, εκτιμώντας ότι ίσως θα έπρεπε να διακοπούν οι συνομιλίες στο πλαίσιο του Brussels Group και να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.