Μάρδας: Δεν αποκλείονται και νέες ΠΝΠ εάν υπάρξουν έκτακτες και απρόβλεπτες εξελίξεις

Κανένα κίνδυνο για τα διαθέσιμα των φορέων που κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδος δεν βλέπει ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας ενώ δεν αποκλείει την κατάθεση και νέων Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου στην περίπτωση που υπάρξουν “έκτακτες και απρόβλεπτες εξελίξεις”.

Σε σημερινή του συνέντευξη στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ των ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, ο κ. Μάρδας τονίζει ότι «είμαστε το πορτοφόλι του κράτους και επιδιώκουμε τη συνετή διαχείριση του περιεχομένου του» και υπογραμμίζει ότι η επιτυχία για να επιτευχθεί ο στόχος στο α’ τρίμηνο του προϋπολογισμού εξαρτάται από την τελική συμφωνία που θα επιτευχθεί με τους εταίρους μας. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας δεν σχολιάζει την αναδιάρθρωση της διαπραγματευτικής ομάδας, ωστόσο θεωρεί «ότι κάθε κίνηση της κυβέρνησης και ειδικότερα του Αλέξη Τσίπρα, εύλογα αποσκοπεί στο να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη χώρα».

Ο κ. Μάρδας στη συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», εξηγεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να νομοθετήσει τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου λέγοντας ότι «ήταν ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια που είχαμε στη διάθεσή μας, λόγω ενός έκτακτου προβλήματα ρευστότητας που θα αντιμετωπίζαμε κάποιες μέρες πριν το τέλος του Απριλίου. Δεν ήταν εύκολη απόφαση, καθώς δεν είναι ο τρόπος που θέλουμε να νομοθετούμε αλλά όπως είδατε σε σύντομο χρόνο η εν λόγω Πράξη έγινε νόμος».

Κληθείς να σχολιάσει αν θα ακολουθήσουν και άλλες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου από την κυβέρνηση ο κ. Μάρδας ξεκαθαρίζει ότι «η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπεται από το Σύνταγμα σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όμοιες αυτής που αντιμετωπίσαμε. Είναι μια διαδικασία που δεν μας ευχαριστεί, αλλά όταν υπάρχουν έκτακτες και απρόβλεπτες εξελίξεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, τότε, αν δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια προσφέρει μια λύση. Το ζητούμενο όμως είναι ένα και μοναδικό: η ΠΝΠ να γίνει το συντομότερο δυνατό νόμος. Ετσι αντιμετωπίζεται κάθε αδυναμία και κριτική».

Αναφερόμενος πιο διεξοδικά στο ζήτημα των διαθεσίμων των φορέων ο κ. Μάρδας ξεκαθαρίζει ότι «είναι ένα πρόσκαιρο μέτρο 2-3 μηνών και δεν θα χρειαστεί να το επεκτείνουμε περισσότερο από το χρονικό διάστημα που εμφανίζονται προβλήματα ρευστότητας». Ο κ. Μάρδας εκφράζει για ακόμη μία φορά την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία χωρίς ωστόσο να μπορεί να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο, γιατί όπως είπε αυτό εξαρτάται και από τις δύο πλευρές.