Μέτρα ανθρωπιστικού και αποτρεπτικού χαρακτήρα υιοθέτησε το ΕΚ για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης
Μέσα σε κλίμα έντονων αντιπαραθέσεων συνεχίστηκε για τρίτη ημέρα η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα την παράνομη μετανάστευση στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με το ψήφισμα που εξέδωσε το Κοινοβούλιο, θα πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατό, ώστε να αποτραπεί η απώλεια και άλλων ανθρωπίνων ζωών, στη θάλασσα.
Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν είναι κυρίως, ανθρωπιστικού και αποτρεπτικού χαρακτήρα.
Συγκεκριμένα αποφασίστηκε, η επέκταση δράσης της Επιχείρησης «Τρίτων», η οποία σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαχείρισης Συνόρων (Frontex), στο εξής θα καλύπτει επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε όλο το εύρος της ΕΕ.
Επίσης αποφασίστηκε, η δημιουργία μιας μόνιμης ανθρωπιστικής επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, τύπου Mare Nostrum, (δημιουργήθηκε μετά το πρώτο ναυάγιο στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας των Οκτώβριο του 2013) στην οποία όλα τα κράτη μέλη θα συνεισφέρουν, τόσο οικονομικά όσο και σε εξοπλισμό.
Για τη λειτουργία αυτών των υπηρεσιών αποτροπής και διάσωσης, τα κράτη – μέλη καλούνται να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, αυξάνοντας τις συνεισφορές τους προς την Frontex, καθώς και προς το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου, ώστε να χρηματοδοτηθούν αυτές οι δράσεις.
Το Κοινοβούλιο κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να θεσπίσει μια «δεσμευτική ποσόστωση» για την όσο το δυνατόν δικαιότερη κατανομή των αιτούντων άσυλο στις χώρες της ΕΕ.
Σε άλλο σημείο του, το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υποχρεώνει τα κράτη -μέλη, να κάνουν πλήρη χρήση των δυνατοτήτων, που διαθέτει κάθε χώρα, για την έκδοση αδειών παραμονής (Visa), καθώς και την ενεργοποίηση της Οδηγίας Προσωρινής Παραμονής.
Τέλος, τα κράτη- μέλη θα πρέπει να αυξήσουν τις εισφορές τους στα υπάρχοντα προγράμματα μετεγκατάστασης, ενώ οι αποφάσεις του Κοινοβουλίου θα πρέπει άμεσα να ενσωματωθούν στις εθνικές νομοθεσίες, ώστε να αρχίσουν να εφαρμόζονται.
Σε ότι αφορά τη συνεργασία με τρίτες χώρες, καθώς και την αντιμετώπιση των διακινητών, το ψήφισμα ζητά στενότερη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών, καθώς και με χώρες στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική.
Προβλέπει επίσης αυστηρότερες ποινικές κυρώσεις για όσους εμπλέκονται με τη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων.