Reuters: Υποχωρήσεις στις «κόκκινες γραμμές» και «πολιτικό κόστος» ζητούν οι Βρυξέλλες από την Αθήνα
Ο ίδιος αξιωματούχος, μάλιστα, εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει κατάληξη των διαπραγματεύσεων σε συμφωνία αν η ελληνική πλευρά δεν κάνει «κάποια σημαντική κίνηση σε έναν, δύο ή τρεις τομείς», τους οποίους μάλιστα κατονομάζει λέγοντας ότι θα μπορούσαν να είναι οι συντάξεις ή η αγορά εργασίας, δηλαδή να προχωρήσει σε υπαναχωρήσεις και στα θέματα που έχει θέσει ως «κόκκινες γραμμές». Και συμπληρώνει ότι «θα πρέπει να πληρώσει (η ελληνική κυβέρνηση) το πολιτικό κόστος. Το Eurogroup θέλει να δει αυτό το πολιτικό κόστος να πληρώνεται».
Εάν οι εκπρόσωποι των πιστωτών και η Ελλάδα μπορέσουν να συμφωνήσουν σε τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις την επόμενη εβδομάδα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να εγκρίνουν τη συμφωνία στη συνάντησή τους στις 11 Μαΐου ή σε μια έκτακτη συνεδρία λίγες μέρες αργότερα αν αυτό είναι αναγκαίο. «Στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσε να υπάρξει κάποιο είδος ενδιάμεσης ανακοίνωσης στις 11 Μαΐου και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως το τέλος Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου» είπε ο αξιωματούχος.
Στην περίπτωση που επιτευχθεί πρόοδος και οι Υπουργοί Οικονομικών βεβαιώσουν, με ανακοίνωσή τους, ότι μια συμφωνία είναι κοντά, κάτι που σημαίνει ότι η εκταμίευση της δόσης δεν είναι μακριά, θα μπορούσε η ΕΚΤ, κατά την ίδια πηγή πάντα, να αυξήσει τα όρια για τα έντοκα γραμμάτια που μπορούν ν’ αγοράσουν οι ελληνικές τράπεζες. Αυτό θα χαλάρωνε άμεσα την χρηματοδοτική θέση της κυβέρνησης, δίνοντας της κάποιο περιθώριο για να διαπραγματευτεί τρίτο μνημόνιο.
Ωστόσο, ο αξιωματούχος προειδοποίησε πως οι συζητήσεις για ένα τέτοιο πρόγραμμα θα ήταν ακόμα πιο δύσκολες από ότι για το τρέχον πρόγραμμα. «Όλοι ξέρουν πως μια νέα συμφωνία θα απαιτούσε μια σημαντικά ποσότητα φρέσκου χρήματος και μείωση του χρέους, ίσως και τα δύο ή έναν συνδυασμό και τον δύο» ανέφερε ο αξιωματούχος. «Όλα όσα έχουν συζητήσει μέχρι τώρα είναι πολύ εύκολα σε σχέση με την επόμενη συζήτηση» κατέληξε.