Με την έγκριση του ελληνικού λαού με δημοψήφισμα θα επέλθουν τα νέα μέτρα, στην περίπτωση που η κυβέρνηση αναγκασθεί να τα λάβει τόνισε στη χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη στο STAR και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου “Ενικός” ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Παρά το γεγονός ότι οι δανειστές δείχνουν απαισιόδοξοι για συμφωνία ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε βέβαιος ότι μέσα στις επόμενες ημέρες το θέμα θα έχει λυθεί.
Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ισχύσει και φέτος ο ΕΝΦΙΑ, στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος. Ουσιαστικά προειδοποίησε ότι θα πρέπει να ληφθούν σκληρά μέτρα για να κλείσει η συμφωνία αλλά αν τα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές είναι δυσβάσταχτα τότε θα πρέπει να αποφασίσει ο λαός. Ο Πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο λαό, όχι με εκλογές αλλά με δημοψήφισμα, τονίζοντας ότι αν έχει μπροστά του μια συμφωνία που είναι έξω από την λαϊκή εντολή, δεν θα έχει το δικαίωμα να παραβιάσει την εντολή και θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός, αν θα πρέπει να δεχθεί την συμφωνία.
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι τα πράγματα δεν θα φθάσουν στο σημείο αυτό και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επικρατήσει η λογική και θα πάμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό.
Αναφερόμενος στην συνάντηση που είχε με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρεκλ στις Βρυξέλλες αλλά και στην τηλεφωνική επικοινωνία της Κυριακής ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «έχει διαφανεί ότι η κυρία Μέρκελ έχει πρόθεση για λύση» και τόνισε ότι θα ήταν «αποτυχία για την Ελλάδα, για τη Γερμανία και για την Ευρώπη μια εξέλιξη ρήξης και χρεοκοπίας». Απαντώντας, μάλιστα, σε ερώτηση σχετικά με τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι «είμαστε κοντά σε μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αν κάποιος δεν θέλει να την δυναμιτίσει», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, χαρακτήρισε τη Γερμανίδα Καγκελάριο «εγκλωβισμένη», καθώς δεν είναι εύκολο να αποδεχθεί ότι το πρόγραμμα λιτότητας που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα είναι αποτυχημένο. Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία» τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, ενώ καταλόγισε στους πολιτικούς αντιπάλους και σε ισχυρά κέντρα της Ευρώπης ότι κατασκεύασαν «ναρκοθετημένο πεδίο», ευελπιστώντας η κυβέρνηση να αποτελέσει απλά μία παρένθεση. Ήταν λάθος που δεν πήραμε χρήματα με τη συμφωνία του Φεβρουαρίου, παραδέχτηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, και τόνισε ότι αυτό οφειλόταν σε «παραπλάνηση», αρκούμενη η κυβέρνηση σε προφορικές διαβεβαιώσεις ότι θα αποκατασταθούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης από τις τράπεζες, τις οποίες προηγουμένως είχε περιορίσει η ΕΚΤ.
Ο Αλ. Τσίπρας παρατήρησε ότι η κυβέρνησή του παρέλαβε τη χώρα σε κατάσταση απελπισίας, ενώ έκανε λόγο για έλλειμμα στα Δημόσια Ταμεία το οποίο στις 24 Φεβρουαρίου θα έφτανε στα 450 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, καταλόγισε στην ΕΚΤ ότι πήρε μία ανορθόδοξη απόφαση στις 18 Φεβρουαρίου, αποτρέποντας τις τράπεζες από την αναχρηματοδότηση του χρέους. Διευκρίνισε τι συνέβη στις 20 Φεβρουαρίου, σημειώνοντας ότι σε επικοινωνία του με τον κ. Ντάισελμπλουμ, πήρε τη δέσμευση ότι θα αποκατασταθούν οι δυνατότητες των τραπεζών, σε ό,τι αφορά το όριο της έκδοσης εντόκων γραμματίων.
Ανάλογη δέσμευση έδωσε ο Επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και στον Υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, με τον Πρωθυπουργό να υπονοεί ότι τελικά η δέσμευση αυτή δεν τηρήθηκε. Παράλληλα παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση ήταν άπειρη, ωστόσο επεσήμανε ότι τηρεί τους όρους της εχεμύθειας, χωρίς να δίνει ψευδείς πληροφορίες. «Δουλεύει διαρκώς η μονταζιέρα με διαρροή ψευδών ειδήσεων», συμπλήρωσε με νόημα.
«Νίκη στα σημεία, αλλά σημαντική», χαρακτήρισε ο κ. Τσίπρας την κατάργηση της τρόικας και της διαδικασίας αξιολόγησης που συνήθιζαν να ακολουθούν τα στελέχη της. «Δεν θέλω να ωραιοποιήσω την πραγματικότητα, αλλά ούτε και να την δραματοποιήσω, πρέπει να πούμε την αλήθεια», τόνισε ο Πρωθυπουργός και ανέφερε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται γιατί ακόμα υπάρχουν στο τραπέζι υφεσιακά μέτρα, οι ομαδικές απολύσεις, οι περικοπές συντάξεων.
Για Βαρουφάκη:
Αναφερόμενος στον Γ. Βαρουφάκη τον χαρακτήρισε σημαντικό asset για την κυβέρνηση και ότι ενοχλεί τους άλλους επειδή μιλά τη γλώσσα της οικονομίας καλύτερα από αυτούς.
Δικαιολογώντας τον για το ότι δεν πήγε στο δείπνο που πραγματοποιήθηκε μετά το Eurogroup της Ρίγας στην Λετονία και για τη δήλωση ότι περνά καλύτερα γιατί με τους ομολόγους του βαριέται, υποστήριξε ότι κάθε πολιτικός έχει και προσωπικά συναισθήματα. Τόνισε ακόμη ότι δεν υπάρχει 18 εναντίον 1 αν και δέχθηκε ότι έχει δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα. «Είναι μέρος του διαπραγματευτικού παιχνιδιού». Ο κ. Τσίπρας άφησε αιχμές για τον πρώην υπουργό Γ. Στουρνάρα λέγοντας ότι οι ξένοι υπουργοί θα ήθελαν έναν υπουργό που θα του έλεγαν forget it ή θα του έλεγαν να πάει να πάρει λεφτά στην Ελβετία αλλά αυτός δεν πήγαινε. «Είναι βέβαιο ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί δεν θέλουν να έχουν απέναντί τους έναν υπουργό όπως ο Βαρουφάκης που τους ενοχλεί», ανέφερε.
Παραδέχθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άλλαξε τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα ενώ μίλησε για έντιμο συμβιβασμό. «Με τους εταίρους διαφωνούμε στο ασφαλιστικό, διαφωνούμε στην περικοπή των συντάξεων, έχουμε θέμα με τα εργασιακά, εκτός από τις ομαδικές απολύσεις, θέλουμε να αποκαταστήσουμε τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και να αποκαταστήσουμε τον κατώτατο μισθό, κάτι που θα γίνει σταδιακά», τόνισε ο Πρωθυπουργός. Διαφωνούμε στο ΦΠΑ κι αυτά δεν είναι καπρίτσια, ανέφερε ο Πρωθυπουργός τονίζοντας: «Δεν θέλουμε οριζόντια μέτρα», ενώ τόνισε πως υπάρχει η σκέψη της επιβολής φόρου «πολυτελούς διανυκτέρευσης».
«Έχουμε προτείνει, ειδικά στα νησιά που υπάρχει μεγάλη κίνηση, να βάλουμε την υποχρέωση η συναλλαγή πάνω από 50 ή 70 ευρώ να γίνεται μόνο με πιστωτική κάρτα». Για την δήλωση προεκλογικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει το πρόγραμμα της ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά όπως υποσχέθηκε. Η κυβέρνηση έχει εντολή λύσης, πρόσθεσε, αλλά δεν θα επαναλάβει τον φαύλο κύκλο της λιτότητας. Είναι μικρόψυχοι όσοι νομίζουν ότι θα έχουν όφελος από μία ρήξη, είπε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του με τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση και όχι πολιτικό φλερτ, λέγοντας ότι έχει 1,5 χρόνο να τον συναντήσει και έκανε λόγο για «παραφιλολογία καφενείου». Αποκάλυψε ότι δεν έκανε πρόταση στον κ. Καραμανλή να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ότι η μοναδική πρόταση ήταν στον κ. Παυλόπουλο.
Για την υπόθεση Ξηρού, ο Αλ. Τσίπρας υπερασπίστηκε τον νόμο για τις φυλακές και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει αρνητικό αποτέλεσμα, δεν έχουν χαλάσει οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, σημειώνοντας επίσης ότι η προστριβή δεν επηρεάζει τις σχέσεις στην διαπραγμάτευση, ενώ δήλωσε ότι ο ίδιος ο Ξηρός δεν θέλει να κάνει χρήση και δεν θέλει να φύγει από την φυλακή.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις συνθήκες κράτησης του κ. Ξηρού, ενώ αναφέρθηκε και σε ομιλία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη υπέρ της αποφυλάκισης των πρωταίτιων του πραξικοπήματος του 1967.