Το μεταναστευτικό στην κορυφή της ατζέντας της συνόδου του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, παρουσία των Γιούνκερ και Τουσκ

Από της 27 μέχρι και της 30 Απριλίου 2015 συνεδριάζει στο Στρασβούργο η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στην ατζέντα των θεμάτων της συνεδρίασης, κυριαρχεί το μεταναστευτικό πρόβλημα, μετά και το πρόσφατο ναυάγιο στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας, όπου έχασαν τη ζωή τους πάνω από 700 λαθρομετανάστες από χώρες της Μ. Ανατολή και της Αφρικής. Αξίζει να αναφερθεί ότι στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το συγκεκριμένο θέμα, θα μετάσχουν τόσο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ όσο και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ.

Στη συνεδρίαση που θα γίνει την Τετάρτη 29 Απριλίου οι Ευρωβουλευτές αναμένεται να ζητήσουν, την άμεση λήψη μέτρων, για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, ώστε να σταματήσουν οι θάνατοι μεταναστών και προσφύγων στη Μεσόγειο.

Άλλα θέματα που περιλαμβάνονται στην ατζέντα των συζητήσεων είναι: ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και ζητήματα κοινωνικής προστασίας των ευρωπαίων πολιτών.

Συγκεκριμένα την Τρίτη 28 Απριλίου το Κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει το νέο ευρωπαϊκό κανονισμό, ο οποίος υποχρεώνει τα κράτη μέλη, να περιορίσουν δραστικά τη χρήση πλαστικών σακουλών, καθώς η ρύπανση των υδάτινων οικοσυστημάτων, έχει εξελιχθεί σε μείζων περιβαλλοντικό πρόβλημα.

Την ίδια ημέρα θα διεξαχθεί ψηφοφορία, για την υποχρεωτική εγκατάσταση συστημάτων κλήσης έκτακτης ανάγκης, σε όλα τα νέα μοντέλα αυτοκινήτων και ελαφρών φορτηγών. Το μέτρο αναμένεται να ισχύσει από της 31 Μαρτίου του 2018. Το σύστημα (ecall) θα ειδοποιεί άμεσα και αυτόματα τις υπηρεσίες διάσωσης σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος.

Τέλος την Τετάρτη 29 Απριλίου, η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να αποφασίσει, υπέρ της υποχρεωτικής αναγραφής των θερμίδων και των συστατικών που περιέχονται στα αλκοολούχα ποτά. Το μέτρο κρίνεται αναγκαίο, ώστε να μειωθεί η κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους και εγκύους.

(Το Politisonline θα καλύπτει τις εξελίξεις από την συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.)