Ευρωπαϊκό ζήτημα το μεταναστευτικό δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ

Ευρωπαϊκό ζήτημα αποτελεί το μεταναστευτικό και όχι θέμα μόνο των χωρών της Ευρώπης του Νότου δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντόναλντ Τουσκ, κατά την άφιξή του στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την μεταναστευτική κρίση.

«Έχουμε κοινή ευθύνη για να το λύσουμε. Προτεραιότητά μας είναι να σωθούν οι ζωές των ανθρώπων», δήλωσε ο κ. Τουσκ, και ανέφερε ότι αρχικός στόχος είναι ο εντοπισμός των διακινητών και η διάλυση του δικτύου τους. Παράλληλα εξέφρασε την άποψη πως ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθεί ο κόσμος είναι «να μην μπουν στο πλοίο» και συμπλήρωσε ότι χρειάζεται καλύτερη συνεργασία με τις χώρες καταγωγής των μεταναστών ώστε να μειωθεί η μετακίνησή τους.

«Οι πραγματικές αιτίες είναι η φτώχεια, ο πόλεμος και η αστάθεια σε αυτές τις περιοχές», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης και τόνισε πως κανείς δεν πρέπει να έχει την ψευδαίσθηση ότι σήμερα θα βρεθεί λύση.

«Το πιο δύσκολο είναι να συζητήσουμε πώς να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και υπευθυνότητα», υπογράμμισε και επισήμανε πως είναι δύσκολο θέμα συζήτησης η παροχή ασύλου. Καταλήγοντας ο κ. Τουσκ εξέφρασε την σιγουριά ότι «μπορούμε να συμφωνήσουμε σε κοινή και ουσιαστική δράση».