Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής συγκαλείται σήμερα στις Βρυξέλες, ώστε οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβουν αποφάσεις για το μεταναστευτικό.
Η απόφαση ελήφθη μετά και τις εκκλήσεις Κυβερνήσεων του Νότου της Ε.Ε, πρωτοστατούντων του ιταλού Πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι και του έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, στις 15.30 ώρα Ελλάδος, με την προσδοκία να δώσουν ώθηση στη διαπραγμάτευση, ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς στα χρονικά περιθώρια που έχουν τεθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν στον ελληνικό Τύπο ο κ. Τσίπρας θα πει στην κ. Μέρκελ πως μέχρι τώρα έχει επιτευχθεί σύγκλιση απόψεων στο 70%, τονίζοντας πως η ελληνική πλευρά έχει κάνει ό,τι πρέπει και τώρα είναι η σειρά των δανειστών.
Η συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ θα πραγματοποιηθεί στις 3.30 το μεσημέρι στις Βρυξέλλες. Ο κ.Τσίπρας μετά θα συναντηθεί και με τον γάλλο Πρόεδρο Ολάντ. Το ραντεβού είχε ανακοινωθεί την Τρίτη από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. Ωστόσο, όταν η Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος της γερμανικής Καγκελαρίας, Κριστιάνε Βιρτζ, ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε ότι δεν μπορεί ούτε να το επιβεβαιώσει ούτε να το διαψεύσει.
«Δεν αποκλείω να υπάρξει μια τέτοια συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου, όπως γίνεται και με άλλους ηγέτες. Δεν μπορώ όμως να το επιβεβαιώσω», είπε η Αναπληρώτρια.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Mega, πηγές της καγκελαρίας ανέφεραν ότι δεν γνωρίζουν να υπάρχει επίσημη πρόταση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης για μια τέτοια συνάντηση και ότι δεν έχει οριστεί κάτι τέτοιο επισήμως. Σημείωσαν, ωστόσο, ότι αν ζητηθεί από τον Αλέξη Τσίπρα η Ανγκελα Μέρκελ θα δεχθεί να γίνει το ραντεβού στο περιθώριο της Συνόδου.
Όπως εκτιμά ο Μπερντ Ρίγκερτ, ανταποκριτής της DW στις Βρυξέλλες, ο χρόνος της διμερούς συνάντησης μόλις που επαρκεί «για λίγες αβρότητες και γενικές πολιτικές τοποθετήσεις».
Η Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί μια ημέρα πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Λετονία, όπου δεν αναμένονται μεγάλες εξελίξεις αναφορικά με την Ελλάδα, όπως επαναβεβαίωσε την Τετάρτη ο Εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ.
Ο κ. Γιέγκερ σημείωσε πως οι εταίροι αναμένουν να δουν μια ενδιάμεση έκθεση προόδου για την πορεία της διαπραγμάτευσης και τη χώρα μας.
Οι θέσεις της Ελληνικής πλευράς για το μεταναστευτικό
Ο Πάνος Καμμένος, ο Νίκος Βούτσης, ο Θεόδωρος Δρίτσας, ο Γιάννης Πανούσης, ο Νίκος Χουντής και η Τασία Χριστοδουλοπούλου, βρέθηκαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου σε μια συνάντηση που διήρκεσε περισσότερες από έξι ώρες, έβαλαν στο τραπέζι όλες τις Ελληνικές προτάσεις για το μεταναστευτικό, αλλά και την στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.
Στη διυπουργική σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε η Ελλάδα να ζητήσει να μπει το θέμα της Συρίας στην σημερινή ατζέντα, με κυβερνητικές πηγές να τονίζουν πως, αν δεν σταματήσει ο πόλεμος, το μείζον πρόβλημα των προσφύγων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Η προσέγγιση, υποστηρίζουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, πρέπει να γίνει σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο και ουσιαστικά αυτό που χρειάζεται είναι αλληλεγγύη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό που επισημαίνεται επίσης είναι η ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να δεχθεί αναλογικά την φιλοξενία προσφύγων με βάση τον πληθυσμό της κάθε χώρας, αλλά και το ΑΕΠ, εκτιμώντας πως σε διαφορετική περίπτωση όλο το βάρος θα πέσει σε Ελλάδα και Ιταλία.
Η χρηματοδότηση αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του σχεδιασμού που θα γίνει προκειμένου να ενισχυθούν οι δομές υποδοχής και ασύλου.
Όπως υποστηρίζουν αυτό που χρειάζεται είναι αναβάθμιση των δομών διαχείρισης της μετανάστευσης και της έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο.