Έμβρυο δεινοσαύρου ανακαλύφθηκε σε τέλεια κατάσταση μέσα στο αυγό του

Ένα καλοδιατηρημένο απολίθωμα μωρού δεινοσαύρου μέσα σε ένα αρχαίο αυγό ανακάλυψαν ερευνητές στην Κίνα.

Το μοναδικό εύρημα υπολογίζεται πως είναι 70 εκατομμυρίων ετών και έχει πάρει το παρατσούκλι Baby Yingliang, από το όνομα του κινεζικού μουσείου που φιλοξενεί το απολίθωμα.

Τα οστά των εμβρύων δεινοσαύρων είναι μικρά και πολύ εύθραυστα και σπάνια διατηρούνται ως απολίθωμα, αναφέρει η Darla Zelenitsky, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα γεωεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι στον Καναδά.

Το συγκεκριμένο είναι το πιο πλήρες έμβρυο δεινοσαύρου που έχει ποτέ βρεθεί στη Γη και αποδεικνύει ότι οι εν λόγω δεινόσαυροι έπαιρναν στάση πουλιού κατά την επώαση τους, παρόμοια με αυτή που παίρνουν τα έμβρυα των σύγχρονων πουλιών.

«Είναι ένα εκπληκτικό δείγμα. Μελετώ αυγά δεινοσαύρων εδώ και 25 χρόνια και δεν έχω δει ποτέ κάτι παρόμοιο», σημειώνει η ερευνήτρια η οποία είναι μια από τους συγγραφείς της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό iScience την Τρίτη.

Το αυγό έχει μήκος περίπου 17 εκατοστά ενώ το μωρό δεινόσαυρος 27 εκατοστά από κεφάλι έως την ουρά. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ως ενήλικας, αν γεννιόταν θα έφτασε σε μήκος περίπου τα 2-3 μέτρα.

Ερευνητές από την Κίνα, τη Βρετανία και τον Καναδά που μελέτησαν το Baby Yingliang κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι δεινόσαυροι κινούνταν και άλλαζαν στάσεις πριν εκκολαφθούν με παρόμοιο τρόπο με τα πουλιά.

Ο Waisum Ma, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε επίσης σε δήλωσή του πως «εκπλαγήκαμε όταν είδαμε πως το έμβρυο διατηρείται τέλεια μέσα στο αυγό και βρίσκεται σε στάση όμοια με αυτή των πουλιών. Δεν το γνωρίζαμε πριν».

Όπως αναφέρει το CNNi, όλα τα πουλιά εξελίχτηκαν άμεσα από τους δίποδους δεινόσαυρους, όπως ο Tyrannosaurus rex.

Μάλιστα, το είδος του δεινόσαυρου που ανακαλύφθηκε επώαζε τα αυγά του όμοια με αυτό που κάνουν σήμερα τα πουλιά, που δείχνει τις ομοιότητες που πήραν από τα πλάσματα που εξαφανίστηκαν.

Οι δίποδοι οβιραπτορόσαυροι ζούσαν στην Ασία και στη Βόρεια Αμερική κατά την Ύστερη Κρητιδική περίοδο, πριν 100 έως 66 εκατομμύρια χρόνια και ήταν τόσο φυτοφάγοι όσο και σαρκοφάγοι.

Με πληροφορίες από:

Perfectly preserved baby dinosaur discovered curled up inside its egg

By Katie Hunt, CNN