Δραματική προειδοποίηση: «Ο πολιτισμός μας μπορεί να καταρρεύσει όπως η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία»

Οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να εντείνουν τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, προειδοποίησε χθες Παρασκευή ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, τονίζοντας ότι ο πολιτισμός μπορεί να καταρρεύσει τόσο γρήγορα όσο η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, αν δεν γίνουν περισσότερα.

Ο Τζόνσον, που έκανε τις δηλώσεις αυτές λίγες ώρες πριν την έναρξη της διήμερης συνόδου των ηγετών της G20 στην Ιταλία, επεσήμανε ότι οι μελλοντικές γενιές θα αντιμετωπίσουν πείνα, συγκρούσεις και μαζική μετανάστευση, αν δεν γίνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή είναι η πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», τόνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους, ενώ προειδοποίησε ότι οι συνθήκες διαβίωσης μπορεί να επιδεινωθούν ραγδαία, αν ο κόσμος δεν αλλάξει πορεία.

«Αυτό το είδαμε με την κατάρρευση και την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και λυπάμαι που το λέω, αλλά ισχύει και σήμερα», επεσήμανε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Φέτος είναι η πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια που οι περισσότεροι ηγέτες της G20 καταφέρνουν να έχουν συζητήσεις πρόσωπο με πρόσωπο, καθώς η πανδημία covid-19 αρχίζει να υποχωρεί σε πολλές χώρες.

Η υγειονομική κρίση και η οικονομική ανάκαμψη θα κυριαρχήσουν σε μεγάλο μέρος των συνομιλιών, όμως η πιο δύσκολη και σημαντική συζήτηση θα επικεντρωθεί στο πόσο μακριά επιθυμούν να πάνε οι ηγέτες προκειμένου να μειώσουν την ποσότητα των αερίων του θερμοκηπίου που εκλύεται στην ατμόσφαιρα και να βοηθήσουν τις πιο φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι χώρες της G20, στην οποία συμμετέχουν η Βραζιλία, η Κίνα, η Ινδία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού και εκλύουν περίπου το 80% του διοξειδίου του άνθρακα.

Πολλοί ηγέτες μετά τη Ρώμη και τη G20 θα μεταβούν στη Γλασκώβη για να συμμετάσχουν στη σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26). Αυτή θεωρείται ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της απειλής της αυξανόμενης θερμοκρασίας στον πλανήτη και των επιπτώσεών της, όπως η άνοδος του επιπέδου της θάλασσας, οι πιο ισχυρές καταιγίδες, οι πλημμύρες και η ξηρασία.

«Λίγο πριν την COP26 στη Γλασκώβη όλοι οι δρόμοι προς την επιτυχία περνούν από τη Ρώμη», σχολίασε χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

 

Διαβάστε ακόμα: Με επίκεντρο το Κλίμα η Σύνοδος G20 στη Ρώμη – Ποιοι ηγέτες είναι απόντες