«Ξύπνησε» και πάλι η Αίτνα - Στην Ελλάδα έφτασαν οι εκπομπές διοξειδίου του θείου από την έκρηξη (Εικόνες, Video)

«Ξύπνησε» και πάλι το ηφαίστειο της Αίτνας στην Ιταλία και από τον νοτιοανατολικό κρατήρα του πύρινου γίγαντα της Σικελίας βγαίνει καπνός, ενώ εκτοξεύθηκαν θραύσματα από πυρακτωμένα πετρώματα και περιορισμένη ποσότητα λάβας.

Μέχρι στιγμής, η λειτουργία του αεροδρομίου της πόλης της Κατάνης (η οποία βρίσκεται κοντά στην Αίτνα) δεν έχει επηρεασθεί, ενώ το σύννεφο καπνού έχει αγγίξει τα εννέα χιλιόμετρα ύψους.

etna-1

Η στάχτη κάλυψε μπαλκόνια και δρόμους της γύρω περιοχής, ιδίως στα χωριά Τζάρε, Φονρνάτσο, Ριπόστο και Μασκάλι.

again_etna-14

Πρόκειται για χωριά τα οποία δεν είχαν ακόμη καταφέρει να καθαρίσουν αποτελεσματικά τους δρόμους τους από την στάχτη των εκρήξεων που σημειώθηκαν τις περασμένες εβδομάδες.

Στην Ελλάδα οι εκπομπές διοξειδίου του θείου από την έκρηξη

Στην Ελλάδα έφτασε νέφος από την έκρηξη της Αίτνας, το οποίο περιέχει εκπομπές από διοξείδιο του Θείου, οι οποίες καταγράφηκαν μέσω δορυφόρου, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου.

Ο ίδιος ανήρτησε την παρακάτω εικόνα , αναφέροντας: «Μετά από 22 ημέρες το ηφαίστειο ξέσπασε σήμερα το πρωί 21 Σεπ και η πορεία των εκπομπών διοξειδίου του Θείου (SO2) από τη σημερινή έκρηξη της Αίτνας καταγράφηκε από τον δορυφόρο Sentinel5p / Copernicus».

Η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου: