Η χειρότερη όλων των εποχών η καταστροφή στην Εύβοια - Καταγραφή σοκ του δορυφόρου «Κοπέρνικος» (Χάρτης)

Είναι η χειρότερη καταστροφή όλων των εποχών στην Ελλάδα, από μόνο μία πυρκαγιά.

Ασύλληπτο είναι το μέγεθος της  καταστροφής από τις επίμονες φωτιές στην βόρεια Εύβοια, όπως το  κατέγραψε η δορυφορική υπηρεσία «Κοπέρνικος».

Τις τελευταίες ημέρες η Εύβοια δοκιμάζεται από τις φωτιές και τις αναζωπυρώσεις. Χιλιάδες πολίτες είδαν την περιουσία τους και τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής να γίνονται στάχτη. Παράλληλα, καταστροφικές είναι οι συνέπειες και για το περιβάλλον.

Είναι ενδεικτική και άκρως αποκαρδιωτική η εικόνα που κατέγραψε η δορυφορική υπηρεσία Copernicus/Emergency Managment Service – Mapping, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, η καμένη έκταση στη Βόρεια Εύβοια ξεπερνά τα 507.000 στρέμματα, ενώ υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσει και τα 700.000.

Τα παραπάνω νούμερα καθιστούν τις φωτιές στη Βόρεια Εύβοια τη χειρότερη καταστροφή όλων των εποχών στην Ελλάδα από μόνο μία πυρκαγιά.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/big_article_image/public/2021-08/kopernikos-cover-11-8-2021.jpg.webp?itok=uicH7xB3

 

Σύμφωνα με το σύστημα EFFIS, η καμένη έκταση στα όρια Ηλείας-Αρκαδίας προσδιορίζεται σε 150.150 στρέμματα. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη καταστροφή από πυρκαγιές στη χώρα μας αυτό το καλοκαίρι.

Αμέσως μετά ακολουθεί με 111.120 στρέμματα η φωτιά που έκαψε τη Λακωνία και στην τέταρτη θέση η φωτιά στην Αττική, που κατέστρεψε 84.540 στρέμματα δάσους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα «Κοπέρνικος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενεργοποιήθηκε στις 3 Αυγούστου.