Στοιχεία-σοκ: 20 μήνες από τη ζωή κάθε νεογέννητου κλέβει η ατμοσφαιρική ρύπανση

Το προσδόκιμο ζωής ενός παιδιού που γεννιέται σήμερα μπορεί να μειωθεί κατά 20 μήνες, κατά μέσο όρο, λόγω των προβλημάτων υγείας που προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με μια αμερικανική, μη κερδοσκοπική ερευνητική οργάνωση.

Στη Νότια Ασία, όπου η ρύπανση της ατμόσφαιρας λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, το προσδόκιμο ζωής των παιδιών που γεννιούνται σε χώρες όπως το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές μειώνεται κατά περισσότερους από 30 μήνες, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση «Κατάσταση του Παγκόσμιου Αέρα», που έδωσε στη δημοσιότητα το Health Effect Institute.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η πέμπτη αιτία θανάτου στον κόσμο, καθώς σκοτώνει κάθε χρόνο περισσότερους ανθρώπους απ’ ότι τα τροχαία δυστυχήματα και η ελονοσία.

«Η υγεία του παιδιού είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον κάθε κοινωνίας και αυτές οι νεότερες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι όσοι γεννιούνται σε περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση ζουν λιγότερα χρόνια», εξήγησε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, Νταν Γκρνμπάουμ. «Σε μεγάλο μέρος του κόσμου, το να ανασαίνει κανείς σε μια πόλη ισοδυναμεί για την υγεία του με το να ήταν μανιώδης καπνιστής», τόνισε.

Η έκθεση σε μολυσμένο αέρα, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, οδήγησε σε σχεδόν 5 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως το 2017 – οι περισσότεροι από αυτούς οφείλονταν σε εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακή ανακοπή, διαβήτη, καρκίνο του πνεύμονα και χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια.

Η οικιακή ρύπανση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην καύση ξύλων ή κάρβουνων για το μαγείρεμα.

Κυριότερες πηγές της εξωτερικής ρύπανσης είναι οι εκπομπές καυσαερίων από τα αυτοκίνητα και τις βιομηχανίες.

Περίπου οι μισοί από τους θανάτους το 2017 αναφέρθηκαν στην Κίνα και την Ινδία. Εκείνη τη χρονιά σε καθεμιά από τις χώρες καταγράφηκαν πάνω από 1,2 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Αν και η Κίνα έχει κάνει προόδους για τη μείωση της ρύπανσης, στο Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και την Ινδία καταγράφονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε ρύπους από το 2010.

Τα παιδιά ιδίως, από τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, κινδυνεύουν να παρουσιάσουν καθυστέρηση στην ανάπτυξη και προβλήματα στους πνεύμονες, όπως άσθμα, εξήγησε ο επικεφαλής της Uniced στη Βρετανία, Άλιστερ Χάρπερ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ