Αυτή είναι η πόλη που νίκησε τη ρύπανση

Από την πρώτη θέση όπου βρισκόταν αναφορικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση, αυτή η πόλη όχι μόνο έκανε σημαντικές προσπάθειες αλλά κατάφερε να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα της από κάθε άλλο μέρος του πλανήτη.

Πρόκειται για την πόλη Ρατζσάχι στο Μπανγκλαντές, η οποία ξεκίνησε τις προσπάθειές της πριν από 15 χρόνια, με ένα πρόγραμμα αναδάσωσης.

Τρία χρόνια μετά, οι αρχές της πόλης αγόρασαν ηλεκτρικά οχήματα αγροτικής και άλλης χρήσης από την Κίνα, απαγορεύοντας παράλληλα τη διέλευση των μεγάλων φορτηγών από το κέντρο της πόλης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι υψικάμινοι εκσυγχρονίστηκαν με υλικά που παράγουν χαμηλότερη ρύπανση… και αυτό ήταν.

Μάλιστα, ο επικεφαλής μηχανικός της πόλης, Ασραφέλ Χάκε, σχεδίασε νέα, βελτιωμένα πεζοδρόμια για την πόλη, εμπνευσμένος από επισκέψεις του σε Λονδίνο, Κίνα, και Ιαπωνία. Μέχρι στιγμής έχουν εγκατασταθεί 14 χιλιόμετρα τέτοιων πεζοδρομίων, ενώ υπάρχουν σχέδια για την εγκατάσταση άλλων 32 χιλιομέτρων, καθώς και η δημιουργία του πρώτου ποδηλατοδρόμου της πόλης…