Ενέργεια: Με κοινές θέσεις παραγωγοί και καταναλωτές για την αγορά

Για πρώτη φορά ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί και βιομηχανικοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνουν κοινές θέσεις για την αγορά ενέργειας. Η διαβούλευση για το Target Model. Στόχος η μείωση του κόστους, η ελεύθερη επιλογή προμηθευτή και η αντιμετώπιση των μονοπωλίων.

Στη διαμόρφωση κοινών θέσεων και προτάσεων για τη λειτουργία της ενεργειακής αγοράς και ενιαίας στάσης έναντι των μονοπωλίων έχουν καταλήξει οι φορείς του ιδιωτικού τομέα, με την ιδιότητα είτε του παραγωγού και προμηθευτή, είτε του καταναλωτή ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της ιδιαίτερης σημασίας που δίνει στον τομέα της ενέργειας ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στο πλαίσιο του οποίου λειτουργεί η Επιτροπή Ενέργειας, την οποία συντονίζουν οι αντιπρόεδροι του Συνδέσμου Ευάγγελος Μυτιληναίος (όμιλος Μυτιληναίου) και Δημήτριος Παπαλεξόπουλος (όμιλος Τιτάν).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Ενέργειας του ΣΕΒ κατέληξε σε κοινές θέσεις αναφορικά με το σχεδιαζόμενο μοντέλο-στόχο (target model) για τη λειτουργία της αγοράς, τις οποίες και θα κοινοποιήσει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας συμμετέχοντας με αυτόν τον τρόπο στη δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου που ετοίμασαν η ΡΑΕ και οι Διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ, ΛΑΓΗΕ).

Με δεδομένο ότι μέλη του ΣΕΒ είναι τόσο επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και οι μεγαλύτεροι βιομηχανικοί καταναλωτές, στη σύνταξη του κειμένου με τις θέσεις του Συνδέσμουσυνεργάστηκε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών, ο οποίος εκπροσωπεί τις ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, όσο και οι μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από παράγοντες της αγοράς, η διαμόρφωση κοινών θέσεων για το μοντέλο πάνω στο οποίο θα δομηθεί η ενεργειακή αγορά από το 2016 και μετά, δεν ήταν απλή διαδικασία, καθώς έπρεπε να συγκλίνουν οι διαφορετικές απόψεις σε επιμέρους θέματα τις οποίες έχουν οι συμμετέχοντες στην αγορά.

Ωστόσο προ των αδιεξόδων και των αβεβαιοτήτων που προκαλούν για την επιβίωση και την ανάπτυξη της βιομηχανίας το υψηλό κόστος ενέργειας και τα κρατικά μονοπώλια, οι φορείς του ιδιωτικού τομέα συμφώνησαν ότι η επίτευξη των στόχων που θέτει το νέο μοντέλο της αγοράς, δηλαδή ελεύθερη επιλογή προμηθευτή, χαμηλό κόστος ενέργειας, επιτυγχάνεται μέσα από τη συνεργασία, τις εκατέρωθεν υποχωρήσεις και εν τέλει τη διαμόρφωση κοινών θέσεων.

Πηγή: http://www.euro2day.gr/