Μισό εκατομμύριο πρόωροι θάνατοι στην Ινδία λόγω ρύπανσης

Περίπου 570.000 άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ειδικότερα στα μικροσωματίδια, αναφέρει μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Geophysical Research Letters. Η έρευνα είχε πανεθνική εμβέλεια και βασίστηκε πάνω σε συγκρίσεις με στοιχεία που υπήρχαν από το 2011.

Σύμφωνα με την έρευνα από αυτούς τους θανάτους, οι 12.000 οφείλονται στην υπερβολική έκθεση στο όζον. Τα μικροσωματίδια, τα οποία βρίσκονται κυρίως στον καπνό που βρίσκεται στον αέρα, είναι τα πιο επικίνδυνα, ιδίως εκείνα που έχουν διαστάσεις μικρότερες των 2,5 microns. To όζον από την άλλη είναι γνωστό ότι προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα.

Η περιοχή της χώρας που είναι περισσότερο επιβαρυμένη είναι η βόρεια πλευρά της στην οποία περιλαμβάνεται και το Δελχί.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η Ινδία ξεπέρασε ακόμα και την Κίνα στα μικροσωματίδια με το Νέο Δελχί να έχει περίπου 128 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, όταν το μολυσμένο Πεκίνο είναι στα μόλις 81 μικρογραμμάρια.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάθε τι πάνω από 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα σε διάρκεια ενός χρόνου θεωρείται επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.