Οι μπανάνες απειλούνται με εξαφάνιση

Ένας πανίσχυρος μύκητας απειλεί με καταστροφή τις καλλιέργειες μπανάνας σε όλο τον κόσμο.

Ο μύκητας με την ονομασία Fusarium oxysporum f.sp. cubense, ή ασθένειας του Παναμά, έχει ήδη καταστρέψει φυτείες μπανάνας στην Ταϊβάν, την Ινδονησία και τη Μαλαισία.

Ερευνητές του ολλανδικού Πανεπιστημίου του Βαγκενίνγκεν παρακολουθούν την εξάπλωση του μύκητα από την ανατολική Ασία όπου πρωτοεμφανίστηκε προς άλλες περιοχές της Γης.

Ανακάλυψαν ότι ένα στέλεχος της ασθένειας του Παναμά με την ονομασία Tropical Race 4 θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την πιο γνωστή ποικιλία μπανάνας, την Κάβεντις. Οι μπανάνες Κάβεντις αντιστοιχούν σε ποσοστό 47% της παγκόσμιας παραγωγής μπανάνας και των εξαγωγών.

Το στέλεχος TR4 βρέθηκε στην Ινδονησία προτού εξαπλωθεί στην Ταϊβάν, την Κίνα και τη νοτιοανατολική Ασία. Η ασθένεια πλήττει το αγγειακό σύστημα των φυτών εμποδίζοντας την πρόσληψη νερού από το έδαφος και τα οδηγεί σε μαρασμό.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι εξαγωγές μπανάνας από τις χώρες που έχουν πληγεί έχουν σημειώσει σημαντική κάμψη. Προς το παρόν δεν υπάρχουν θεραπείες αντιμετώπισης του μύκητα, ο οποίος εξαπλώνεται στο δυτικότερα στο Πακιστάν, το Λίβανο, την Ιορδανία, το Ομάν, τη Μοζαμβίκη, αλλά και στο Κουήνσλαντ της Αυστραλίας.

Εάν εμφανιστεί στη Νότιο Αμερική, τότε θα θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια παραγωγή μπανάνας.

Πηγή: econews