"Οχι" σε χερσαίες δυνάμεις στην Συρία από το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ αποκλείει το ενδεχόμενο αποστολής χερσαίων στρατευμάτων στη Συρία, όπως δηλώνει ο γενικός γραμματέας του, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα Tages-Anzeiger υπογράμμισε την ανάγκη για ενίσχυση των τοπικών δυνάμεων που πολεμούν τους τζιχαντιστές.

«Στο προσκήνιο βρίσκεται το θέμα της ενίσχυσης των τοπικών δυνάμεων. Αυτό δεν είναι εύκολο, αλλά είναι η μόνη επιλογή», είπε.

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η σύγκρουση αυτή δεν είναι ένας πόλεμος ανάμεσα στη Δύση και τον ισλαμικό κόσμο, αλλά ένας πόλεμος κατά «του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας».

«Οι μουσουλμάνοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου αυτού. Τα περισσότερα θύματα είναι μουσουλμάνοι και οι περισσότεροι από αυτούς που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος είναι μουσουλμάνοι», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ θα βοηθήσει την Τουρκία να βελτιώσει την αντιαεροπορική της άμυνα μετά την κατάρριψη από την Άγκυρα ενός ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους τον περασμένο μήνα και πρόσθεσε ότι η διεθνής συμμαχία θα υιοθετήσει ένα πακέτο μέτρων για την Τουρκία πριν από τα Χριστούγεννα.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ υπογράμμισε την ανάγκη επίλυσης της κρίσης με τη Ρωσία. «Τώρα είναι σημαντικό να υπάρξει μια αποκλιμάκωση (της κρίσης) και να δημιουργηθούν μηχανισμοί για να προληφθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. Βλέπουμε μια σημαντική αύξηση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας από τον Βορρά στη Μεσόγειο. Εκεί επίσης χρειάζεται να αποφύγουμε παρόμοια περιστατικά όπως αυτό στην Τουρκία», είπε.

Ακόμη κάλεσε τη Ρωσία να διαδραματίσει έναν πιο εποικοδομητικό ρόλο στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής έχει επιτεθεί σε άλλες ομάδες και επικεντρώνεται στην υποστήριξη του καθεστώτος Άσαντ.

Πηγή: naftemporiki.gr