Πριν από έναν αιώνα υπήρχαν περίπου 100.000 τίγρεις ανά την υφήλιο. Σήμερα ο αριθμός τους υπολογίζεται σε 3.000 έως 4.000. Από τα οκτώ γνωστά είδη τα τρία είναι υπό εξαφάνιση. Η τίγρης της Νότιας Κίνας πλέον εντοπίζεται μόνο σε ζωολογικούς κήπους ή προστατευόμενα εθνικά πάρκα.
Οι τίγρεις έχουν χάσει το 93% των φυσικών βιοτόπων τους λόγω της εντατικοποίησης των γεωργικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων αλλά και της επέκτασης των πόλεων σε εδάφη που κάποτε ήταν παρθένα. Κάποιοι πληθυσμοί επιβιώνουν ακόμη σε απομακρυσμένα νησιά κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο γενετικών μεταλλάξεων. Η λευκή τίγρη της Βεγγάλης είναι ένα από τα σπανιότερα είδη.
Αναμφίβολα η μεγαλύτερη απειλή για τις τίγρεις είναι ο άνθρωπος. Το παράνομο εμπόριο αλλά και η χρήση τους ως πειραματόζωα στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική προκαλούν έντονη ανησυχία. Από το 2010 η 29η Ιουλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Τίγρης με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από το θέμα.
Στο παρθένο δάσος Σουντάρμπανς, το οποίο εκτείνεται μεταξύ του Μπαγκλαντές και των ακτών της ανατολικής Ινδίας, ζει και αναπαράγεται η τίγρης της Βεγγάλης. Ωστόσο η άνοδος της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής θέτει μεγάλη απειλή για τις τίγρεις της περιοχής.
Σε αντίθεση με τα περισσότερα μέλη της οικογένειας των αιλουροειδών οι τίγρεις λατρεύουν το υγρό στοιχείο. Είναι δεινοί κολυμβητές και συχνά αποζητούν δροσιά στις όχθες ποταμών. Επίσης συχνά τρέφονται με ψάρια.
Σε πολλές περιοχές άνθρωποι και τίγρεις συχνά «ανταγωνίζονται». Οι μεν για να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους και οι δε για να προασπίσουν το ζωτικό τους χώρο. Οι τίγρεις θεωρούνται απειλή για τις κατοικημένες περιοχές που βρίσκονται κοντά σε άγρια δάση. Έτσι συχνά πέφτουν θύματα των ανθρώπων, οι οποίοι συχνά τις φυλακίζουν ή τις σκοτώνουν.
Πηγή: DW