Παραποτάμιο δάσος Νέστου: Ένας απειλούμενος φυσικός παράδεισος
Σε άμεσα μέτρα για την προστασία αυτού που έχει απομείνει από το εκπληκτικό παραποτάμιο δάσος του Νέστου, έκτασης 4.000 στρεμμάτων, προσδοκά με την πρόταση για ένταξη στα μνημεία της φύσης που προστατεύει η UNESCO, ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του “Έθνους” που υπογράφει ο Χρίστος Τελίδης, στην πρόταση θα συμπεριληφθεί και το δάσος 200 στρεμμάτων στην περιοχή της Κεραμωτής, ένα καταπληκτικό υπολειμματικό κομμάτι, όπως λέει ο πρόεδρος του Φορέα, Μάνος Κουτράκης, που όμως κινδυνεύει πάρα πολύ από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, γιατί βρίσκεται μέσα στα όρια του χωριού.
Το παραποτάμιο δάσος γνωστό στο παρελθόν με την ονομασία «Κοτζά Ορμάν (Μέγα Δάσος)» αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα υδροχαρή δάση της Μεσογείου. Στις αρχές του περασμένου αιώνα είχε έκταση 120.000 στέμματα και καταλάμβανε σχεδόν το 1/4 της συνολικής έκτασης του δέλτα του Νέστου.
Οι εκχερσώσεις του ξεκίνησαν από τη δεκαετία του 1920 και η μεγάλη συρρίκνωσή του έγινε στη δεκαετία του 1950, είχαν σαν αποτέλεσμα τη δραματική συρρίκνωση του άλλοτε μεγαλοπρεπούς δάσους.
Το 1946 υπήρχαν περισσότερα από 74.000 στρέμματα δάσους και αρκετά δένδρα είχαν ύψος 40 μέτρων. Στο δάσος ζούσαν αρκούδες, λύκοι, αγριόχοιροι, βίδρες, τσακάλια, λαγοί, ζαρκάδια και ελάφια. Μάλιστα σε όλη τη διάρκεια της Κατοχής το αδιάβατο δάσος του Δέλτα χρησίμευε ως καταφύγιο και ορμητήριο των ανταρτών. Στα χρόνια που ακολούθησαν περίπου 54.000 στρέμματα έγιναν γεωργική γη. Παρόλα αυτά όσο έχει απομείνει εξακολουθεί να κατέχει τα πρωτεία, ως το μοναδικό σε έκταση φυσικό παρόχθιο δάσος της Ελλάδας.
Ομως, για να γίνει η κατάθεση ενός ολοκληρωμένου φακέλου στην UNESCO, χρειάζεται η συνεργασία των υπηρεσιών. «Θα θέλαμε να γίνει αυτό αν είναι δυνατόν και μέχρι το τέλους του χρόνου και ήδη κάναμε μια κρούση στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη και του άρεσε πάρα πολύ η ιδέα» λέει ο πρόεδρος του Φορέα.
Tο παραποτάμιο δάσος του Νέστου είναι μόνο ένα τμήμα του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας ? Θράκης, που αποτελεί το μεγαλύτερο υγροτοπικό πάρκο της Ελλάδας, καλύπτοντας σήμερα μια έκταση 930.000 στρεμμάτων με έναν μοναδικό πλούτο υγρότοπων από την περιοχή της Νέας Καρβάλης Καβάλας στα δυτικά μέχρι τον Δήμο Μαρώνειας-Σαπών στη Ροδόπη στα ανατολικά.
Στο παραποτάμιο δάσος του Νέστου ζει ένας από τους δύο φυσικούς, άγριους πληθυσμούς κολχικού φασιανού στην Ευρώπη. Επίσης το Δέλτα είναι η μοναδική περιοχή της Ευρώπης όπου φιλοξενείται η αγκαθοκαλημάνα. Στο Δέλτα έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα 20 είδη θηλαστικών (εδώ υπάρχει ο μεγαλύτερος πληθυσμός τσακαλιού στην Ελλάδα), 11 είδη αμφιβίων, 22 είδη ερπετών 30 είδη ψαριών και 277 είδη πτηνών.