Τα δελφίνια που εμφανίζονται -εδώ και μέρες- στο παραλιακό μέτωπο του Θερμαϊκού Κόλπου έχουν καταφέρει να γίνουν “ατραξιόν” και θέμα συζήτησης στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Οι περαστικοί “κοκαλώνουν” στη διαδρομή από το λιμάνι έως το Μέγαρο Μουσικής και περιμένουν υπομονετικά την εμφάνιση των θαλάσσιων θηλαστικών ώστε να τα απαθανατίσουν με τις φωτογραφικές μηχανές και τα κινητά τους τηλέφωνα, ενώ επιφωνήματα χαράς ακούγονται από μικρούς και μεγάλους μόλις τα δουν να ξεπροβάλλουν.
Οι ώρες της βόλτας των ρινοδέλφινων ποικίλλουν, ωστόσο φαίνεται πως “αγαπημένη” τους είναι η στιγμή του ηλιοβασιλέματος. Άλλοτε είναι ένα δελφίνι που “σουλατσάρει” μοναχικά στο νερό, άλλοτε κυκλοφορούν περισσότερα σαν παρέα, ενώ μια βουτιά τους και ένα πέρασμα τους από την ακτή αρκεί για να μαγέψει τους πάντες.
“Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός να βλέπουμε δελφίνια στον Θερμαϊκό. Ο κόσμος μπορεί να τα θαυμάζει, να τα παρακολουθεί και να τα φωτογραφίζει. Απαγορεύεται όμως να τα κυνηγούν με τις βάρκες και να τα ταΐζουν” δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Κτηνιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών “ΑΡΙΩΝ” Αναστασία Κομνηνού.
Το συγκεκριμένο είδος δελφινιών, τα ρινοδέλφινα, συνηθίζουν να παίζουν με το κύμα της πλώρης ή με τα απόνερα σκάφους, πλησιάζουν τους κολυμβητές και φτάνουν στις ακτές χωρίς να υπάρχει κάποιο παθολογικό αίτιο. Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Κομνηνού, θα πρέπει να ειδοποιηθεί άμεσα το λιμεναρχείο εάν παρατηρηθεί από τους περαστικούς κάτι ύποπτο στη συμπεριφορά τους.
“Είναι φυσιολογικό να παίζουν, να καταδύονται, να κάνουν βουτιές. Θα πρέπει όμως να καλούμε το λιμεναρχείο, όταν δούμε ότι η συμπεριφορά των θηλαστικών δεν είναι φυσιολογική και βγαίνουν αρκετή ώρα στην επιφάνεια της θάλασσας, καθώς υπάρχουν οδηγίες για την προστασία τους”.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για ένα συνηθισμένο φαινόμενο, καθώς ο Θερμαϊκός Κόλπος είναι ένα περιβάλλον πλούσιο σε τροφή και προσελκύει όχι μόνο δελφίνια, τα οποία είναι ιδιαίτερα αγαπητά, αλλά και φώκιες και θαλάσσιες χελώνες.